ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak całkowicie bezmięsny

Kapuśniak całkowicie bezmięsny

nazwa

Wykonanie

Na chłodniejsze dni lata mogę polecić kapuśniak całkowicie bezmięsny, który można jeść nawet przez trzy kolejne dni, o ile zostanie tak długo;-), a on nadal będzie dobry. Ba, z każdym dniem coraz lepszy...
Kiedy jemy tę zupę, zawsze przypomina nam się komedia "Kapuśniaczek" (" La Soupe aux choux") z 1981 roku z Louis'em de Funesem. Kosmici wprawdzie nas nie odwiedzają, ale gdyby przylecieli, to wracaliby wiele razy, jak w filmie, na kapuśniak:-)
ok. 500 g kiszonej kapusty,
włoszczyzna krojona w paski (kiedy zależy nam na czasie może być np. mrożonka Hortexu)
2 duże świeże pomidory bez skórki, pokrojone w sporą kostkę (lub 1 puszka pomidorów),
4 nieduże ziemniaki,
2 liście laurowe,
4 ziarenka ziela angielskiego,
6-8 ziarenek kolorowego pieprzu,
1 łyżeczka kminku w ziarenkach i szczypta kminku mielonego,
odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej,
1 łyżka oliwy,
sól, cukier do smaku,
odrobina suszonego peperoncino,
sporo siekanego koperku,
wrzątek.
Kapustę lekko odsączam, ale nie płuczę, żeby nie straciła smaku kiszonej kapusty. Wrzucam do garnka na rozgrzaną oliwę. Chwilę podduszam, a następnie zalewam gorącą wodą.
Do garnka wkładam liście laurowe (używam świeżych, bo kupiłam sadzonkę - polecam!), ziele angielskie, pieprz, trochę soli, szczyptę cukru, peperoncino (dla podkręcenia smaku), kminek i gałkę.
Po około 10 minutach wrzucam do kapusty włoszczyznę i pomidory wraz z sokiem, jeśli jest go zbyt mało, to dodaję 1 łyżkę pikantnego ketchupu .
Gotuję przez około 20-30 minut na małym ogniu.
Osobno, w osolonej wodzie, gotuję ziemniaki pokrojone w kostkę, które na koniec dorzucam do zupy.
Dodaję także posiekany koperek.
Kapuśniaczek smakuje doskonale z pajdą świeżego chleba:-)
Źródło:http://barbarinagotuje.blogspot.com/2014/06/kapusniak-cakowicie-bezmiesny.html