ßßß Cookit - przepis na Młode ziemniaki pieczone z pomidorami, czosnkiem i olejem z awokado

Młode ziemniaki pieczone z pomidorami, czosnkiem i olejem z awokado

nazwa

Wykonanie

Tak mi się jakoś zachciało, mimo upału, pieczonych ziemniaków...
kilka niedużych młodych ziemniaków (nieobranych),
kilka ząbków czosnku (nieobranych),
pomidory np. 2 sztuki,
kilka gałązek rozmarynu,
trochę oregano, grubej soli morskiej, ostrej papryki i świeżo mielonego pieprzu,
trochę natki pietruszki,
trochę bułki tartej,
starty ser, np. pecorino,
Greencado, olej za awokado.
Młodych ziemniaków z reguły nie obieram. Piekę ze skórką, bo jest pyszna. Zatem każdy ziemniak wymaga wyszorowania.
Blaszkę polałam odrobiną Greencado, oleju z awokado, i ułożyłam ziemniaki, wyszorowane i pokrojone na cztery części, skórką do góry.
Pomidory pozbawiłam czubka, wydrążyłam, wsypałam do nich trochę bułki tartej wymieszanej z natką pietruszki, odrobiną oleju i sera pecorino. Położyłam je na środku blaszki.
Wszystko posypałam solą, pieprzem, oregano i papryką. Dodałam nieobrane ząbki czosnku i gałązki rozmarynu. Całość skropiłam Greencado, czyli olejem z awokado.
Przykryłam blaszkę folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz) i wstawiłam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Po 20 minutach zdjęłam folię i posypałam całość tartym serem pecorino.
Piekłam jeszcze ok. 15 minut, a pod koniec włączyłam termoobieg, żeby ser i skórka ziemniaków się przypiekła. Proste pyszności :-)
Źródło:http://barbarinagotuje.blogspot.com/2014/06/mode-ziemniaki-pieczone-z-pomidorami.html