ßßß
SKŁADNIKI:4 duże ziemniaki2-3 cukinie (wybierajmy do tego dania wąskie -mają mniejsze pestki)1 jajko1 cebula1duża marchewok.3 łyżek mąki (w zależności od uzyskanej konsystencji masy placków)sól,pieprz do smakugałka muszkatołowabazylia suszona otartabazylia świeżaolej do smażeniajogurt gęsty naturalny3 ząbki czosnkuZiemniaki surowe ścieramy na tarce o dużych oczkach, odcedzamy na sitku. Tak samo postępujemy z cukinią - z tym, że tą ścieramy ze skórką (wcześniej dokładnie myjemy i sparzamy gorącą wodą). Marchew i cebulę również. Wszystkie starte składniki łączymy razem w jednej misce. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawy ( sól, pieprz, gałkę muszkatołową i bazylię). Pozostawiamy na chwilę uzyskaną masę i zabieramy się za sos.Tradycyjne placki ziemniaczane uwielbiam z kwaśną śmietaną, ale te z racji obecności delikatnego smaku cukinii wymagają czegoś lżejszego :) Do tego dania proponuję gęsty jogurt naturalny, do którego dodajemy drobno pociętą świeżą bazylię, przeciśnięte ząbki czosnku przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Sos się "przegryzie" a przez ten czas zabieramy się za smażenie naszych placków. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy łyżką ciasto na gorący tłuszcz formując placki. Smażymy je z dwóch stron aż uzyskają oczekiwany przez nas bardziej lub mniej rumiany kolor. W zależności od upodobań. Placki podaję z kleksem sosu jogurtowego na wierzchu i ozdabiam świeżą bazylią.Smacznego!