ßßß Cookit - przepis na Makaron ryżowy z kurczakiem i nerkowcami

Makaron ryżowy z kurczakiem i nerkowcami

nazwa

Wykonanie

*Na zdjęciu jest makaron z fasoli mung, ponieważ dla kogoś(obędzie się bez naz
wisk) makaron chiński pasuje do chińszczyzny, więc skoro na opakowaniu napisane jest chiński to będzie dobry.
A wracając do potrawy. Nie spotkałam się jeszce z tym, żeby komuś nie smakowało. Nawet osoby, które nie lubią np. papryki, twierdzą, że jest pyszne!
Składniki:
3 filety z piersi kurczaka
3 papryki-zielona, żółta, czerwona
2/3 pory(można kupić gotowe już obrane i umyte na tacce! takich 4)
30g grzybów mun (można kupić od razu pokrojone)
dymka
150 g orzechów nerkowca
140 ml słodkiego sosu chilli
makaron ryżowy
przyprawy i sosy z marynaty, w tych samych proporcjach(bez oleju i czosnku)
olej, sos sojowy i sos teriyaki do smażenia
marynata:
3 łyżki sosu teriyaki
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki oleju
1 łyżka sosu ostrygowego
1 łyżeczka-cynamonu, kurkumy, słodkiej papryki, imbiru, curry
3 zabki czosnku
szczypta soli
Przygotowanie:
Mieszamy składniki marynaty
Kroimy mięso w kostkę i wrzucamy do marynaty(im dłużej trzymamy-tym będzie lepsze, najlepiej zostawić na noc w lodówce)
Rozgrzewamy olej na dużej patelni/woku i smażymy mięso wraz z marynatą.
Kroimy warzywa-paprykę w kostkę, pora na pół i w plasterki
Zdejmujemy mięso z patelni i smażymy warzywa na odrobinie oleju
Dolewamy do warzyw sos sojowy i teriyaki, aby się nieco poddusiły(pod przykryciem na małym ogniu)
Grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do czasu aż naciągną wodą(jeśli kupiliśmy w całości kroimy)
Nerkowce smażymy na odrobinie oleju, Uwaga! łatwo się przypalają, więc trzeba ich pilnować
Do warzyw dodajemy mięso, grzyby i nerkowce
Makaron zalewamy wrzątkiem i po trzech minutach dorzucamy do reszty
Dodajemy te same przyprawy co w marynacie i słodki sos chilli
Na drugi dzień smakuje nawet lepiej, kiedy wszystko się pięknie przegryzie!
Źródło:http://comida-pl.blogspot.com/2012/01/makaron-ryzowy-z-kurczakiem-i.html