Wykonanie
*Na zdjęciu jest
makaron z
fasoli mung, ponieważ dla kogoś(obędzie się bez naz
wisk)
makaron chiński pasuje do chińszczyzny, więc skoro na opakowaniu napisane jest
chiński to będzie dobry.A wracając do potrawy. Nie spotkałam się jeszce z tym, żeby komuś nie smakowało. Nawet osoby, które nie lubią np.
papryki, twierdzą, że jest pyszne!Składniki:3
filety z piersi kurczaka3
papryki-zielona, żółta, czerwona2/3
pory(można kupić gotowe już obrane i umyte na tacce! takich 4)30g
grzybów mun (można kupić od razu pokrojone)
dymka150 g
orzechów nerkowca140 ml słodkiego sosu
chillimakaron ryżowyprzyprawy i sosy z marynaty, w tych samych proporcjach(bez
oleju i
czosnku)
olej,
sos sojowy i
sos teriyaki do smażeniamarynata:3 łyżki
sosu teriyaki2 łyżki
sosu sojowego3 łyżki
oleju1 łyżka
sosu ostrygowego1 łyżeczka-
cynamonu,
kurkumy,
słodkiej papryki,
imbiru,
curry3 zabki
czosnkuszczypta
soliPrzygotowanie:Mieszamy składniki marynatyKroimy
mięso w kostkę i wrzucamy do marynaty(im dłużej trzymamy-tym będzie lepsze, najlepiej zostawić na noc w lodówce)Rozgrzewamy
olej na dużej patelni/woku i smażymy
mięso wraz z marynatą.Kroimy warzywa-
paprykę w kostkę,
pora na pół i w plasterki
Zdejmujemy
mięso z patelni i smażymy warzywa na odrobinie
olejuDolewamy do warzyw
sos sojowy i teriyaki, aby się nieco poddusiły(pod przykryciem na małym ogniu)
Grzyby zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy do czasu aż naciągną
wodą(jeśli kupiliśmy w całości kroimy)
Nerkowce smażymy na odrobinie
oleju, Uwaga! łatwo się przypalają, więc trzeba ich pilnować
Do warzyw dodajemy
mięso,
grzyby i
nerkowceMakaron zalewamy wrzątkiem i po
trzech minutach dorzucamy do resztyDodajemy te same
przyprawy co w marynacie i słodki sos
chilliNa drugi dzień smakuje nawet lepiej, kiedy wszystko się pięknie przegryzie!