ßßß Cookit - przepis na Ryż z kurczakiem w sosie musztardowo-sojowym z pędami bambusa

Ryż z kurczakiem w sosie musztardowo-sojowym z pędami bambusa

nazwa

Wykonanie

Pomysł powstał dzisiaj. Dla taty na obiad. Dawno temu kupiłam puszke bambusa i w koncu postanowiłam jakoś ją wykorzystać, i tak oto powstało kolejne danie, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
2 piersi z kurczaka
225g (puszka) pędów bambusa
1 cebula
1 czerwona cebula
2 łyżki musztardy miodowej
olej do smażenia
Marynata:
2 łyżki oleju
2 łyżki oleju sezamowego
3 łyżki sosu teriyaki
2 łyzki sosu sojowego
łyżka soku z cytryny
2 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce: cynamonu, kurkumy, imbiru, słodkiej papryki, curry(dzięki tylu przyprawom, powstanie nam gęsty i aromatyczny sos)
szczypta pieprzu cytrynowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Mieszamy składniki marynaty, kroimy mięso w kostke i wrzucamy do marynaty
Wstawiamy wodę na ryż, solimy, kiedy się zagotuje wrzucamy(ta. są tacy co nie potrafią gotować ryżu -,-)
Kroimy cebulę i bambusa
4. Rozgrzewamy olej na woku (lub patelni. ale jeżeli nie macie woka-zaopatrzcie się, ostatnio dorwałam w ikei za 15 zł)
5. Smażymy-najpierw cebulę i bambusa
6. Zdejmujemy cebulę i bambusa z ognia i na wciąż rozgrzanym woku smażymy mięso
7. Wszystko mieszamy razem na patelni i dodajemy musztardę
8. Doprawiamy sosem sojowym
Podajemy z ryżem, obok lub na. Ale równuie dobrze smakuje później przy odgrzewaniu: wrzucamy na patelnie ryż i mięso-mieszamy i smażymy!!(tyle tylko, że wtedy nie wygląda już tak apetycznie)
Źródło:http://comida-pl.blogspot.com/2012/01/ryz-z-kurczakiem-w-sosie-musztardowo.html