Wykonanie
Pomysł powstał dzisiaj. Dla taty na obiad. Dawno temu kupiłam puszke
bambusa i w koncu postanowiłam jakoś ją wykorzystać, i tak oto powstało kolejne danie, bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.Składniki:2
piersi z kurczaka225g (puszka)
pędów bambusa1
cebula1
czerwona cebula2 łyżki
musztardy miodowej
olej do smażeniaMarynata:2 łyżki
oleju2 łyżki
oleju sezamowego3 łyżki
sosu teriyaki2 łyzki
sosu sojowegołyżka
soku z cytryny2 ząbki
czosnkupo 1 łyżeczce:
cynamonu,
kurkumy,
imbiru,
słodkiej papryki,
curry(dzięki tylu
przyprawom, powstanie nam gęsty i aromatyczny sos)szczypta
pieprzu cytrynowegoszczypta
soliPrzygotowanie:Mieszamy składniki marynaty, kroimy
mięso w kostke i wrzucamy do marynatyWstawiamy
wodę na
ryż, solimy, kiedy się zagotuje wrzucamy(ta. są tacy co nie potrafią gotować
ryżu -,-)Kroimy
cebulę i
bambusa4. Rozgrzewamy
olej na woku (lub patelni. ale jeżeli nie macie woka-zaopatrzcie się, ostatnio
dorwałam w ikei za 15 zł)5. Smażymy-najpierw
cebulę i
bambusa6. Zdejmujemy
cebulę i
bambusa z ognia i na wciąż rozgrzanym woku smażymy
mięso7. Wszystko mieszamy razem na patelni i dodajemy
musztardę8. Doprawiamy
sosem sojowymPodajemy z
ryżem, obok lub na. Ale równuie dobrze smakuje później przy odgrzewaniu: wrzucamy na patelnie
ryż i
mięso-mieszamy i smażymy!!(tyle tylko, że wtedy nie wygląda już tak apetycznie)