Wykonanie

Tort urodzinowo-jubileuszowy, w ost. środę dziadki otrzymały medal od pani prezydent z okazji 50 lecia małżeństwa + nst dnia dziadek obchodził urodziny. Podwójna okazja do świętowania oraz podwójny pretekst do zrobienia
tortu!Czasu miałam niewiele( zakupy + tort trzeba było zrobić pomiędzy porannym wręczaniem medalu a popołudniowym obiadkiem u dziadków), więc musiałam wymyślić coś bardzo prostego i szybkiego. Jedyna filozofia tutaj to pokrojenie
owoców i ubicie
śmietany, a efekt super! Tort nie jest ani słodki ani zapychający dzięki
czemu moja 7 osobowa rodzina zdołała zjeść cały, a był naprawdę ogromny (ledwo wcisnęłam go do mojego przenośnego opakowania na
torty).Tak dawno nie wrzucałam tutaj nic, że podczas robienia
tortu zapomniałam robić zdjęć i w końcu mam tylko parę cykniętych przed wyjściem(na niektórych zdjęciach widać nawet przepiękne plastikowe opakowanie do transportu
tortów :P ) i żadnych z making off, ani żadnych przekrojonych, a szkoda bo wyglądało super :( .W przepisie podaje
owoce, których użyłam ja, ale oczywiście wy możecie użyć dowolnych. Np. fragment
tortu zrobiłam wyłącznie z czerwonych(ja np. tylko takie lubię, wiem, to
dziwne).Składniki:1 l
śmietany kremówki 30%3 łyżki
cukrucukier z
wanilią(nie wanilinowy, tylko z prawdziwą
wanilią ostatnio pojawił się w sklepach i jest extra!)2 x
śmietan fix3 gotowe
biszkopty (jeśli macie czas oczywiście lepsze będą takie domowej roboty)
wiórki kokosowe2 łyżki
rumu2 łyżki
wody6 łyżek soku z puszki z
anansemtruskawki(ja kupiłam takie małe pudełeczko)
granat2
kiwimangobrzoskwinie z puszki
borówki amerykańskie (też kupiłam takie pudełeczko)
ananas z puszkiPrzygotowanie:1) Myjemy i kroimy
owoce(
truskawki,
brzoskwinie,
kiwi,
mango w plastry,
ananasa w kosteczkę, albo też w plastry) i wygrzebujemy pestki z
granatu.2) Mieszamy
rum z
sokiem i
wodą-nasączamy pierwszy
biszkopt.3) Ubijamy przez chwilę 500 ml kremówki, dodajemy jeden
śmietan fix łyżkę
cukru oraz
cukier z
wanilią(wydaje mi się, że ja dodałam też odrobinę
aromatu waniliowego) i ubijamy aż
śmietana będzie sztywna. Przekładamy całość na nasączony
biszkopt i nakładamy część
owoców (np. ja na pierwszą warstwę nałożyłam
truskawki,
granat,
mango i
borówki) pamiętając aby zostawić trochę do dekoracji!4) Nakładamy następny
biszkopt, nasączamy go. Ubijamy kolejne 500 ml
śmietany z drugim
śmietan fixem i 2 łyżkami
cukru, połowę nakładamy na
biszkopt. Następnie kładziemy resztę
owoców (mi na drugą warstwę zostały
brzoskwinie,
kiwi i
ananas).5) Kładziemy ostatni
biszkopt, nasączamy i całość
tortu przykrywamy resztką
bitej śmietany. Wierzch ozdabiamy
owocami a boki obsypujemy wiórkami kokosowymi.Przed podaniem trzymamy cały czas w lodówce!


