ßßß Cookit - przepis na Lekki, zielony krem z musem truskawkowo-rumowym

Lekki, zielony krem z musem truskawkowo-rumowym

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię delikatne, lekkie desery z dodatkiem owoców. Jednym z nich jest krem z zieloną herbatą, biszkoptami oraz słodko-kwaśnym musem truskawkowo-rumowym.
Krem
250 g serka mascarpone
500 ml śmietany kremówki 30%
70 g cukru
4 czubate łyżeczki herbaty matcha
paczka małych, okrągłych biszkoptów
Ubijamy bitą śmietanę z cukrem, a następnie powoli miksując dodajemy ją partiami do serka mascarpone wymieszanego z zieloną herbatą.
Mus truskawkowo-rumowy
7-10 dużych truskawek
10-15 g cukru
20-30 ml wody
20 ml rumu
Truskawki rozgniatamy w garnku widelcem, dodajemy cukier, wodę. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, po czym dodajemy rum i gotujemy przez kolejne 2 minuty. Następnie miksujemy wszystko na gładki mus i odstawiamy do wystygnięcia. W pucharkach (z przepisu wychodzi ich 6) układamy biszkopty, nasączamy je zimnym musem i przekładamy kremem. Potem powtarzamy czynność jeszcze raz. Deser schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Podajemy przybrany biszkoptami, świeżymi truskawkami i wiórkami czekoladowymi.
Źródło:http://www.kuchniokracja.hanami.pl/index.php/lekki-zielony-krem-z-musem-truskawkowo-rumowym