Bardzo lubię delikatne, lekkie desery z dodatkiem owoców. Jednym z nich jest krem z zieloną herbatą, biszkoptami oraz słodko-kwaśnym musem truskawkowo-rumowym.Krem250 g serka mascarpone500 ml śmietany kremówki 30%70 g cukru4 czubate łyżeczki herbaty matchapaczka małych, okrągłych biszkoptówUbijamy bitą śmietanę z cukrem, a następnie powoli miksując dodajemy ją partiami do serka mascarpone wymieszanego z zieloną herbatą.Mus truskawkowo-rumowy7-10 dużych truskawek10-15 g cukru20-30 ml wody20 ml rumuTruskawki rozgniatamy w garnku widelcem, dodajemy cukier, wodę. Całość gotujemy na średnim ogniu przez 5 minut, po czym dodajemy rum i gotujemy przez kolejne 2 minuty. Następnie miksujemy wszystko na gładki mus i odstawiamy do wystygnięcia. W pucharkach (z przepisu wychodzi ich 6) układamy biszkopty, nasączamy je zimnym musem i przekładamy kremem. Potem powtarzamy czynność jeszcze raz. Deser schładzamy w lodówce przez 2-3 godziny. Podajemy przybrany biszkoptami, świeżymi truskawkami i wiórkami czekoladowymi.