Wykonanie
Lekki powiew egzotyki w piękne i
słoneczne popołudnie, jako propozycja na niedzielny obiad.Składniki:500 g
piersi z kurczaka,2 ząbki
czosnku,3-4 cm kawałek
imbiru,1
brokuł,pęczek
zielonej cebulki,1
czerwona papryka,2
marchewki,
mango,
olej z pestek
winogron,4 łyżki
ketchupu,2 łyżki białego
octu balsamicznego,125 ml
soku ananasowego,2 łyżki
sosu sojowego,2 łyżeczki
mąki ziemniaczanej,
sól, świeżo mielony
pieprz,ew.
kolendra.
Wykonanie:
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski.
Imbir i
czosnek obieramy, a następnie drobno kroimy. Różyczki
brokułów blanszujemy we wrzątku przez ok. 5 min.
Zieloną cebulkę siekamy, a
paprykę i
marchewkę kroimy w słupki.
Mango kroimy na kawałki.
Olej rozgrzewamy na patelni i obsmażamy na nim
mięso na złoty kolor. Zdejmujemy i doprawiamy mocno
solą i
pieprzem. Na patelni przesmażamy
czosnek i
imbir, następnie dodajemy
paprykę,
marchewkę,
cebulkę oraz
brokuły i smażymy przez ok. 3 minuty.W osobnym naczyniu dokładnie mieszamy:
ketchup,
ocet,
sok ananasowy,
sos sojowy i
mąkę ziemniaczaną.
Mięso przekładamy do warzyw, dodajemy
mango i zalewamy wcześniej przygotowanym sosem.(modyfikacja przepisu z serwisu http://kobieta.interia.pl/)Smacznego!