Wykonanie
Chwilowo pogoda w maju nie jest wymarzona, ale przynajmniej pojawiły się już sezonowe warzywa - takie jak
szpinak i
młoda cukinia :)
Sałatka ta jest idealnym pomysłem na ekspresowy obiad.


Składniki (dla 4 osób):
makaron wg uznania,50 g
suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki,½ kg
szpinaku,½ kubka zrumienionych pestek
słonecznika,garść posiekanego
szczypiorku,
oregano,
natki pietruszki i
bazylii.sos:¼ szklanki
oliwy z oliwek,
pieprz,
sól2 zmiażdżone ząbki
czosnku,1 łyżeczka jasnego
miodu w płynnej postaci,1 łyżka
octu balsamicznego,½ łyżeczki drobno posiekanej
papryczki chili.Wykonanie:W dużym garnku gotujemy
makaron al dente. Przekładamy do miski i gdy będzie chłodny dodajemy
szczypiorek,
pomidory,
zioła i
szpinak oraz
słonecznik.

W słoiczku robimy sos mieszając ze sobą wszystkie składniki. Zakręcamy i energicznie wstrząsamy.
Sałatkę polewamy sosem i mieszamy J

Smacznego!Przepis Agnieszki Maciąg z książki "MY STORY
MAKARON".