ßßß Cookit - przepis na CHILL(I)OUTOWY KURCZAK

CHILL(I)OUTOWY KURCZAK

nazwa

Wykonanie

Ciąg dalszy rozgrzewania. W rolach głównych występują: ognista papryczka chili, wyrazisty czosnek i energetyzujący imbir, czyli niezawodne trio antyprzeziębieniowe.
Składniki:
2-3 łyżki mąki,
50 dag piersi z kurczaka,
3 łyżki oleju z pestek winogron,
1 puszka krojonych pomidorów,
2 listki laurowe,
2 ziarna ziela angielskiego,
3 ząbki czosnku,
1 czerwona papryczka chili,
2 kwaśne jabłka,
5 suszonych moreli,
1 szklanka wywaru warzywnego,
sól,
świeżo mielony pieprz.
Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w części. Kawałki mięsa solimy i obtaczamy w mące, a następnie podsmażamy na oleju. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy pomidory, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone na pół ząbki czosnku i całą papryczkę. Całość dusimy przez około 15 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w plasterki jabłka, morele i wlewamy część wywaru. Dusimy pod przykryciem, stopniowo dolewając bulion, aż kurczak będzie miękki.
Podajemy z ryżem.
Smacznego!
made by Kejt
Przepis z: KUCHNIA nr 3-2010, bierze udział w akcji:
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2013/10/chilloutowy-kurczak.html