Wykonanie
Ciąg dalszy rozgrzewania. W rolach głównych występują: ognista
papryczka chili, wyrazisty
czosnek i energetyzujący
imbir, czyli niezawodne
trio antyprzeziębieniowe.

Składniki:2-3 łyżki
mąki,50 dag
piersi z kurczaka,3 łyżki
oleju z pestek
winogron,1 puszka krojonych
pomidorów,2
listki laurowe,2 ziarna
ziela angielskiego,3 ząbki
czosnku,1 czerwona
papryczka chili,2 kwaśne
jabłka,5
suszonych moreli,1 szklanka
wywaru warzywnego,
sól,świeżo mielony
pieprz.Wykonanie:
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w części. Kawałki
mięsa solimy i obtaczamy w
mące, a następnie podsmażamy na
oleju. Przekładamy do dużego garnka, dodajemy
pomidory,
liście laurowe,
ziele angielskie, pokrojone na pół ząbki
czosnku i całą papryczkę. Całość dusimy przez około 15 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone w plasterki
jabłka,
morele i wlewamy część
wywaru. Dusimy pod przykryciem, stopniowo dolewając
bulion, aż
kurczak będzie miękki.Podajemy z
ryżem.


Smacznego!made by KejtPrzepis z: KUCHNIA nr 3-2010, bierze udział w akcji: