ßßß Cookit - przepis na MUSAKA

MUSAKA

nazwa

Wykonanie

Istnieją spory o pochodzenie musaki, niektórzy twierdzą, że jej ojczyzną jest Turcja. Jednak bez wątpliwości jest to tradycyjna grecka zapiekanka. To niesamowite danie jadłam w obu krajach i zarówno w Grecji, jak i w Turcji smakowało bosko :D
Musaka, jak każde inne popularne danie, ma wiele wariacji. Podstawę każdej wersji stanowią zazwyczaj bakłażany, mielone mięso, pomidory i sos beszamelowy.
W Grecji i w Turcji dodawane są również ziemniaki, jednak ja ich nie użyłam gdyż za nimi nie przepadam.
MUSAKA
Składniki (dla 4 osób):
2-3 średnie bakłażany,
0,5 kg mielonego mięsa oryginalnie jagnięciny (ja użyłam cielęciny),
puszka pomidorów pelati,
2 szalotki,
4 ząbki czosnku,
1 łyżeczka oregano,
olej z pestek winogron,
1 łyżka natki pietruszki,
1/2 łyżeczki cynamonu,
200 ml białego wina,
kulka mozzarelli,
sól,
świeżo mielony pieprz.
sos beszamelowy:
1 łyżka masła,
1 łyżka mąki pszennej,
mleko.
Wykonanie:
Umyte bakłażany kroimy w 0,5 cm plastry, solimy i odstawiamy aby się spociły i oddały gorycz. Osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.
Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek, dodajemy mięso i mieszamy, aż zbrązowieje.
Dodajemy wino, pokrojone pomidor, a następnie doprawiamy przyprawami.
Przygotowujemy sos: na maśle robimy zasmażkę z mąki, rozprowadzamy trzepaczką z zimnym mlekiem i gotujemy, aż zgęstnieje.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami bakłażany i mięso, tak, by zakończyć warzywami. Zalewamy beszamelem i posypujemy startym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 60 minut. Po wyjęciu z pieca odstawiamy na kilka minut, by łatwiej się kroiła.
Smacznego!
Przepis z książki Macieja Kuronia "Kuchnia śródziemnomorska".
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2012/04/musaka-wg-macieja-kuronia.html