ßßß
Musaka, jak każde inne popularne danie, ma wiele wariacji. Podstawę każdej wersji stanowią zazwyczaj bakłażany, mielone mięso, pomidory i sos beszamelowy.W Grecji i w Turcji dodawane są również ziemniaki, jednak ja ich nie użyłam gdyż za nimi nie przepadam.MUSAKASkładniki (dla 4 osób):2-3 średnie bakłażany,0,5 kg mielonego mięsa oryginalnie jagnięciny (ja użyłam cielęciny),puszka pomidorów pelati,2 szalotki,4 ząbki czosnku,1 łyżeczka oregano,olej z pestek winogron,1 łyżka natki pietruszki,1/2 łyżeczki cynamonu,200 ml białego wina,kulka mozzarelli,sól,świeżo mielony pieprz.sos beszamelowy:1 łyżka masła,1 łyżka mąki pszennej,mleko.Wykonanie:Umyte bakłażany kroimy w 0,5 cm plastry, solimy i odstawiamy aby się spociły i oddały gorycz. Osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.
Na oleju smażymy pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek, dodajemy mięso i mieszamy, aż zbrązowieje.Dodajemy wino, pokrojone pomidor, a następnie doprawiamy przyprawami.Przygotowujemy sos: na maśle robimy zasmażkę z mąki, rozprowadzamy trzepaczką z zimnym mlekiem i gotujemy, aż zgęstnieje.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami bakłażany i mięso, tak, by zakończyć warzywami. Zalewamy beszamelem i posypujemy startym serem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 60 minut. Po wyjęciu z pieca odstawiamy na kilka minut, by łatwiej się kroiła.