Wykonanie
Istnieją spory o pochodzenie musaki, niektórzy twierdzą, że jej ojczyzną jest Turcja. Jednak bez wątpliwości jest to tradycyjna grecka zapiekanka. To niesamowite danie
jadłam w obu krajach i zarówno w Grecji, jak i w Turcji smakowało bosko :D


Musaka, jak każde inne popularne danie, ma wiele wariacji. Podstawę każdej wersji stanowią zazwyczaj
bakłażany,
mielone mięso,
pomidory i
sos beszamelowy.W Grecji i w Turcji dodawane są również
ziemniaki, jednak ja ich nie użyłam gdyż za nimi nie przepadam.MUSAKASkładniki (dla 4 osób):2-3 średnie
bakłażany,0,5 kg
mielonego mięsa oryginalnie
jagnięciny (ja użyłam
cielęciny),puszka
pomidorów pelati,2
szalotki,4 ząbki
czosnku,1 łyżeczka
oregano,
olej z pestek
winogron,1 łyżka
natki pietruszki,1/2 łyżeczki
cynamonu,200 ml
białego wina,kulka
mozzarelli,
sól,świeżo mielony
pieprz.
sos beszamelowy:1 łyżka
masła,1 łyżka
mąki pszennej,
mleko.Wykonanie:Umyte
bakłażany kroimy w 0,5 cm plastry, solimy i odstawiamy aby się spociły i oddały gorycz. Osuszamy ręcznikiem papierowym i smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron.

Na
oleju smażymy pokrojoną w kostkę
szalotkę i
czosnek, dodajemy
mięso i mieszamy, aż zbrązowieje.Dodajemy
wino, pokrojone
pomidor, a następnie doprawiamy
przyprawami.Przygotowujemy sos: na
maśle robimy zasmażkę z
mąki, rozprowadzamy trzepaczką z zimnym
mlekiem i gotujemy, aż zgęstnieje.

W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami
bakłażany i
mięso, tak, by zakończyć warzywami. Zalewamy beszamelem i posypujemy
startym serem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy ok. 60 minut. Po wyjęciu z pieca odstawiamy na kilka minut, by łatwiej się kroiła.

Smacznego!Przepis z książki Macieja Kuronia "Kuchnia śródziemnomorska".