ßßß Cookit - przepis na MUSAKA - GRECKI ANTYDEPRESANT

MUSAKA - GRECKI ANTYDEPRESANT

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj czas na musakę- potrawę idealną na długie, mroźne popołudnia.
Ojczyzną tej potrawy jest Arabia, o czym świadczą arabskie korzenie nazwy, pochodzącej od słowa "musaqua-h", czyli schłodzone ciasto.
Skąd nazwa? Podobno Arabowie jedzą ja na zimno.
MUSAKA
Składniki (dla 4 osób):
3-4 surowe ziemniaku,
1 średni bakłażan,
1/2 kg mielonej cielęciny/ jagnięciny,
białe wino,
olej z pestek winogron,
2 posiekane ząbki czosnku,
2 puszki pomidorów,
1 łyżeczka suszonego majeranku,
sól,
pieprz. na beszamel:
1 łyżka masła,
3 łyżeczki mąki pszennej,
mleko,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa.
Wykonanie:
Wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę wykładamy pokrojonymi w cienkie plastry ziemniakami. Kolejna warstwa to plastry bakłażana o grubości około pół centymetra, które kładziemy na dolną warstwę ziemniaków. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. W tym czasie na oleju z czosnkiem smażymy mieloną cielęcinę z majerankiem. Po około 10 minutach dodajemy dwie puszki posiekanych wcześniej pomidorów i mieszamy. Wyjmujemy blachę z podpieczonymi warzywami, rozprowadzamy mięso i przygotowujemy beszamel. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Zalewamy mlekiem, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową.
Beszamelem zalewamy mięso i wkładamy do pieca. Przez pierwsze 10 minut pieczemy w 200 st, a na kolejne 25 minut zmniejszamy temperaturę do 180 st.
Dobrze wypieczona musaka musi mieć ciemnobrązową skórkę. Tylko wtedy mamy pewność, że wnętrze nie będzie zbyt wilgotne.
Smacznego!
Źródło:http://bosko-bo-wlosko.blogspot.com/2014/02/musaka-grecki-antydepresant.html