Wykonanie
Dzisiaj czas na musakę- potrawę idealną na długie, mroźne popołudnia.Ojczyzną tej potrawy jest Arabia, o czym świadczą arabskie korzenie nazwy, pochodzącej od słowa "musaqua-h", czyli schłodzone ciasto.Skąd nazwa? Podobno Arabowie jedzą ja na zimno.MUSAKA

Składniki (dla 4 osób):3-4 surowe
ziemniaku,1 średni
bakłażan,1/2 kg mielonej cielęciny/
jagnięciny,
białe wino,
olej z pestek
winogron,2 posiekane ząbki
czosnku,2 puszki
pomidorów,1 łyżeczka suszonego
majeranku,
sól,
pieprz. na beszamel:1 łyżka
masła,3 łyżeczki
mąki pszennej,
mleko,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa.Wykonanie:Wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę wykładamy pokrojonymi w cienkie plastry
ziemniakami. Kolejna warstwa to plastry
bakłażana o grubości około pół centymetra, które kładziemy na dolną warstwę
ziemniaków. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. W tym czasie na
oleju z
czosnkiem smażymy mieloną
cielęcinę z
majerankiem. Po około 10 minutach dodajemy dwie puszki posiekanych wcześniej
pomidorów i mieszamy. Wyjmujemy blachę z podpieczonymi warzywami, rozprowadzamy
mięso i przygotowujemy beszamel. Na patelni rozpuszczamy
masło, dodajemy
mąkę, dokładnie mieszamy. Zalewamy
mlekiem, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Doprawiamy
sola,
pieprzem i
gałką muszkatołową.Beszamelem zalewamy
mięso i wkładamy do pieca. Przez pierwsze 10 minut pieczemy w 200 st, a na kolejne 25 minut zmniejszamy temperaturę do 180 st.Dobrze wypieczona musaka musi
mieć ciemnobrązową skórkę. Tylko wtedy mamy pewność, że wnętrze nie będzie zbyt wilgotne.

Smacznego!