ßßß
Składniki (dla 4 osób):3-4 surowe ziemniaku,1 średni bakłażan,1/2 kg mielonej cielęciny/ jagnięciny,białe wino,olej z pestek winogron,2 posiekane ząbki czosnku,2 puszki pomidorów,1 łyżeczka suszonego majeranku,sól,pieprz. na beszamel:1 łyżka masła,3 łyżeczki mąki pszennej,mleko,sól,pieprz,gałka muszkatołowa.Wykonanie:Wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę wykładamy pokrojonymi w cienkie plastry ziemniakami. Kolejna warstwa to plastry bakłażana o grubości około pół centymetra, które kładziemy na dolną warstwę ziemniaków. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. W tym czasie na oleju z czosnkiem smażymy mieloną cielęcinę z majerankiem. Po około 10 minutach dodajemy dwie puszki posiekanych wcześniej pomidorów i mieszamy. Wyjmujemy blachę z podpieczonymi warzywami, rozprowadzamy mięso i przygotowujemy beszamel. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, dokładnie mieszamy. Zalewamy mlekiem, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję. Doprawiamy sola, pieprzem i gałką muszkatołową.Beszamelem zalewamy mięso i wkładamy do pieca. Przez pierwsze 10 minut pieczemy w 200 st, a na kolejne 25 minut zmniejszamy temperaturę do 180 st.Dobrze wypieczona musaka musi mieć ciemnobrązową skórkę. Tylko wtedy mamy pewność, że wnętrze nie będzie zbyt wilgotne.
Smacznego!