Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu« KONKURS KULINARNY BLOG ROKU ...KONKURS WALENTYNKOWY »
Chciałam zrobić coś szybkiego, coś prostego, a zarazem o fajnym ciekawym smaku.Mój luby jest na urlopie, więc po pracy nie chce mi się juz gotować, wiedząc że on się leni :POn ma ochotę na coś "niezdrowego", ja tęsknie za warzywami.Smak
sera w spodzie tarty przypomina
serowe paluchy, a lekkości nadają warzywa. Co prawda jest tu ciężka
śmietana, ale za to jaki smak!!! :)BARDZO POLECAM!!! SZCZEGÓLNIE SPÓD :)Składniki na ciasto:150g
masła pokrojonego w kosteczki150g
żółtego sera starnego na grubych oczkach1 szklanka
mąki1
żółtko1 płaska łyżeczka
soliSkładniki na wierzch tarty:150g
wędliny wieprzowejpół
brokuła2
pomidoryfeta2
jajka200ml kwaśnej
śmietany 18%2 łyżki
mąki kukurydzianej1 ząbek
czosnkubazylia,
sól,
pieprzWszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść ze sobą. Włożyć na 15 minut do lodówki.Po wyjęciu ciasta z lodówki wykleić nim blaszkę, którą wcześniej smarujemy
masłem.Nakłuwamy spód widelcem w kilku miejscach i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 o C.W
między czasie obgotowujemy
brokuła (ok.5 minut) rozdzielonego na małe różyczki. Kroimy
szynke w paseczki,
pomidora w małe kawałki.Do miski wbijamy
jajka,
śmietanę, dodajemy 2 łyżki
mąki kukurydzianej, wyciśniety przez praskę
czosnek, łyżeczkę
soli, 3 łyżeczki
bazylii i
pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy.Gdy
tarta się podpiecze, wyjmujemy ją i układamy na niej
brokuły,
szynkę,
pomidory i
fetę.Zalewamy nasza warzywna układankę miksturą
smietanowo jajeczną i wkładamy do pieca (200 o C) na 20 minut.SMACZNEGO!!!
piątek, 03 lutego 2012, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter