ßßß Cookit - przepis na Tarta z brokułami, szynką i fetą na serowym spodzie

Tarta z brokułami, szynką i fetą na serowym spodzie

nazwa

Wykonanie

Feniksowa Kuchnia
Podstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do serca.
Blog > Komentarze do wpisu
« KONKURS KULINARNY BLOG ROKU ...
KONKURS WALENTYNKOWY »
Chciałam zrobić coś szybkiego, coś prostego, a zarazem o fajnym ciekawym smaku.
Mój luby jest na urlopie, więc po pracy nie chce mi się juz gotować, wiedząc że on się leni :P
On ma ochotę na coś "niezdrowego", ja tęsknie za warzywami.
Smak sera w spodzie tarty przypomina serowe paluchy, a lekkości nadają warzywa. Co prawda jest tu ciężka śmietana, ale za to jaki smak!!! :)
BARDZO POLECAM!!! SZCZEGÓLNIE SPÓD :)
Składniki na ciasto:
150g masła pokrojonego w kosteczki
150g żółtego sera starnego na grubych oczkach
1 szklanka mąki
1 żółtko
1 płaska łyżeczka soli
Składniki na wierzch tarty:
150g wędliny wieprzowej
pół brokuła
2 pomidory
feta
2 jajka
200ml kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 ząbek czosnku
bazylia, sól, pieprz
Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść ze sobą. Włożyć na 15 minut do lodówki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki wykleić nim blaszkę, którą wcześniej smarujemy masłem.
Nakłuwamy spód widelcem w kilku miejscach i wkładamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 o C.
W między czasie obgotowujemy brokuła (ok.5 minut) rozdzielonego na małe różyczki. Kroimy szynke w paseczki, pomidora w małe kawałki.
Do miski wbijamy jajka, śmietanę, dodajemy 2 łyżki mąki kukurydzianej, wyciśniety przez praskę czosnek, łyżeczkę soli, 3 łyżeczki bazylii i pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy.
Gdy tarta się podpiecze, wyjmujemy ją i układamy na niej brokuły, szynkę, pomidory i fetę.
Zalewamy nasza warzywna układankę miksturą smietanowo jajeczną i wkładamy do pieca (200 o C) na 20 minut.
SMACZNEGO!!!
piątek, 03 lutego 2012, feniksowakuchnia
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Komentarze
Ostatnie wpisy
Życie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...
Pierogi z kapustą i grzybami
Pikantna zupa kapuściana z ...
Liebster Blog
Polski chleb na zakwasie
Zakręcone muffinki o smaku ...
KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...
Popękane ciasteczka ...
Paluchy serowe
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://feniksowakuchnia.blox.pl/2012/02/Tarta-z-brokulami-szynka-i-feta-na-serowym-spodzie.html