Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu« Rolada czekoladowa z kremem z nutelliCebulniaczki »
Super proste danie, które smakuje każdemu. Ja uwielbiam orientalne smaki i
przyprawy, więc dla mnie, to jedno z ulubionych dań.Z braku laku - polecam
mieć gotową mrożonke chińską w lodówce jesli nie macie świeżych warzyw :)Składniki na ok. 4-5 porcji:250g
piersi z kurczaka (może być
schab - ja nawet wolę bo jest bardziej konkretny)3
marchewki pokrojone w słupki1
cebulapół
pora1
czerwona paprykapuszka
pędów bambusa w zalewie (pokrojonych w paski)puszka
kiełków sojowychpół szklanki
grzybów mung zlanych gorącą
woda i posikanych
sos sojowy, ząbek
czosnkucurry,
imbir,
sóloliwaMięso kroimy w paski lub kostkę. Do miseczki z kilkoma łyżkami
oliwy, wsypujemy
curry,
sól,
imbir. Dorzucamy wyciśnięty przez praskę
czosnek i dolewamy 3-4 łyżki
sosu sojowego.Marynatą zalewamy
mięso o trzymamy ok. 1 godziny w lodówce. Może być na całą noc:)Po tym czasie wrzucamy
mięso wraz z marynata na mocno rozgrzaną patelnię i smażymy, az
curry zacznie się karmelizować.Dosypujemy wtedy wszytskie warzywa pokrojone w paski (
por w talarki), podsmażamy i za chwilę podlewmy wrzącą
wodą.Dusimy ok. 15-20 minut. Jeśli będzie mało aromatyczne lub słone, mozna dodać
soli i
curry.Podawać z
ryżem wymieszanym z
masłem i
ziołami jakimi lubicie.SMACZNEGO!!!
piątek, 23 marca 2012, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter