Wykonanie
Feniksowa KuchniaPodstrzelona, lubiąca artystyczny nieład w domu i w kuchni. Bywająca na diecie, bo kiedy już jem za dużo, trzeba się przywołać do porządku. Ale nawet wtedy nie przestaję kochać jedzenia i próbuję zadowalać podniebienie dietetycznymi kąskami. Z miłości do jedzenia i jego różnorodności i również z miłości do mego lubego, któremu chcę nieba przychylić - a jak wiadomo przez żołądek do
serca.Blog > Komentarze do wpisu« aromatyczna zupa z
soczewicy ...
Ryż z
Kurczakiem i Warzywami ... »

Długo mnie nie było...jestem zabiegana.. Co nie znaczy, że przestałam piec, gotować, smażyć :)Jeśli udało i się zrobić coś fajnego, to oczywiście uwieczniaąłm to aparatem :)Więc w dniu dzisiejszym przedstawiam ROLADĘ Z KREMEM Z NUTELLI!!!Coś dla łasuchów :) Uwielbiam nutelle, mogłabym wyjadać łyżkami ze słoika.To ciasto, nie dośc, że jest super proste i szybkie w wykonaniu, to jeszcze jest super smaczne!POLECAM!!! BARDZO POLECAM!!!Przepis zaciągniety od Dorotus.Składniki na ciasto:4
jajka100 g drobnego
cukru100 g
mąki3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki
kakao50 g
gorzkiej czekolady, startej
cukier waniliowy - 16 gSkładniki na krem:250g
serka mascarpone5 łyzek nutelli (dałam 6)Składniki na polewę:100g
mlecznej lub
gorzkiej czekolady30 g
masłaorzechy laskowe do posypania (opcjonalnie)Najpierw musimy upiec ciasto do naszej rolady:)W tym celu musicie oddzielić
białka od
żółtek i ubić z nich sztywną pianę. Pod koniec ubijania dosypujcie powolutku
cukier i ubijajcie tak długo aż się rozpuści.Dolejcie po koleji
żółtka i dalej ubijajcie.Do masy jajecznej, przesiać
mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia, startą
czekoladę i
kakao. Ostrożnie wymieszać aby piana nie opadła.Przygotujcie ściereczkę kuchenną. obsypcie ją delikatnie
cukrem waniliowym.Formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Wlać masę. Natychmiast wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C na 15 minut.Po tym czasie wyjąć gorącą blachę i natychmiast przełożyć ciasto na ręcznik papierem do góry. Zerwać powoli papier i zwinąć ciasto z ręcznikiem w roladę, wzdłuż dłuższego
boku.KONIECZNIE
RÓBCIE TO JAK CIASTO JEST GORĄCE!!! INACZEJ BĘDZIE SIĘ ROZWALAĆ!!!Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.W
między czasie możemy zająć się kremem. Składniki nalezy po prostu zmiksować :)Ostudzoną roladę rozwijamy, natychmiast smarujemy
serkiem z nutellą i z powrotem zawijamy.Polewamy rozpuszczoną
czekolada z
masłem i obsypujemy
orzechami.Rolada przed podaniem musi koniecznie stać parę godzin w lodówce.SMACZNEGO!!! :)

piątek, 23 marca 2012, feniksowakuchniapoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisyŻycie weryfikuje...
Wyniki konkursu z okazji ...Pierogi z
kapustą i
grzybamiPikantna zupa kapuściana z ...Liebster BlogPolski
chleb na zakwasieZakręcone muffinki o smaku ...KONKURS Z OKAZJI ROCZKU NA ...Popękane
ciasteczka ...Paluchy
serowePisz blog
zamów newsletter