Wykonanie

Tak jak w poprzednim
poście pisałam organizowałam dla siostry wieczór panieński. Przygotowanie do takiej imprezy pozwoliło mi się również wyżyć kulinarnie i tak zrealizował kilka przepisów z mojej zakładki zatytułowanej "musy":) - umieszczam tu wszystkie ciekawe pomysły na dania i wypieki innych blogerów które koniecznie "muszę" wypróbować.I tak na tej liście znalazło się ciasto o nazwie Śmietanowiec:) - zaciekawiło mnie składnikiem kwaśnej
śmietany. Muszę przyznać, że jestem tym wypiekiem zachwycona. jest bardzo łatwe w przygotowaniu, pięknie wygląda i smakuje ............. hmmmmmmmm..... Jest niezwykle delikatne, mi osobiście smakuję jak aksamitny delikatny sernik. Naprawdę warto spróbować zrobić jest przepyszne. Korzystałam z przepisu zamieszczonym na tym blogu z małymi własnymi modyfikacjami i cytuję za autorem.


Składniki na ciasto (tortownica 30cm):2,5 szklanki
mąki0,5 szklanki
kakao0,5 szklanki
cukru (dałabym ciut więcej)1
cukier waniliowy6
żółtek1
margaryna2 łyżeczki
proszku do pieczeniaZ podanych powyżej składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30-40 minut.Po tym czasie odkroić 2/3 ciasta i zetrzeć na wysmarowaną blaszkę. Lekko ugnieść. Przygotować masę.Masa:6
białek1 szklanka
cukru (dałabym ciut więcej)3
śmietany 18% po 400 ml2 budynie
waniliowe1 puszka
brzoskwiń lub
ananasów (pokrojonych na drobne kawałki)Piekarnik nagrzać do 1700C .
Białka ubić na sztywno ze szklanką
cukru. Wsypać 2 budynie (bez
cukru) i zmiksować.Stopniowo wlewać po 1
śmietanie i delikatnie mieszać łyżką . Masa jest gęsta. Wylać ją na wyłożone ciasto, wyłożyć
owoce.Na koniec zetrzeć pozostałe ciasto.Piec 45-50 minut w temp. 170-1750C.Smacznego!