ßßß Cookit - przepis na Śmietanowiec - ciasto I panieńskie:)

Śmietanowiec - ciasto I panieńskie:)

nazwa

Wykonanie

Tak jak w poprzednim poście pisałam organizowałam dla siostry wieczór panieński. Przygotowanie do takiej imprezy pozwoliło mi się również wyżyć kulinarnie i tak zrealizował kilka przepisów z mojej zakładki zatytułowanej "musy":) - umieszczam tu wszystkie ciekawe pomysły na dania i wypieki innych blogerów które koniecznie "muszę" wypróbować.
I tak na tej liście znalazło się ciasto o nazwie Śmietanowiec:) - zaciekawiło mnie składnikiem kwaśnej śmietany. Muszę przyznać, że jestem tym wypiekiem zachwycona. jest bardzo łatwe w przygotowaniu, pięknie wygląda i smakuje ............. hmmmmmmmm..... Jest niezwykle delikatne, mi osobiście smakuję jak aksamitny delikatny sernik. Naprawdę warto spróbować zrobić jest przepyszne. Korzystałam z przepisu zamieszczonym na tym blogu z małymi własnymi modyfikacjami i cytuję za autorem.
Składniki na ciasto (tortownica 30cm):
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki kakao
0,5 szklanki cukru (dałabym ciut więcej)
1 cukier waniliowy
6 żółtek
1 margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Z podanych powyżej składników zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki na 30-40 minut.
Po tym czasie odkroić 2/3 ciasta i zetrzeć na wysmarowaną blaszkę. Lekko ugnieść. Przygotować masę.
Masa:
6 białek
1 szklanka cukru (dałabym ciut więcej)
3 śmietany 18% po 400 ml
2 budynie waniliowe
1 puszka brzoskwiń lub ananasów (pokrojonych na drobne kawałki)
Piekarnik nagrzać do 1700C .
Białka ubić na sztywno ze szklanką cukru. Wsypać 2 budynie (bez cukru) i zmiksować.
Stopniowo wlewać po 1 śmietanie i delikatnie mieszać łyżką . Masa jest gęsta. Wylać ją na wyłożone ciasto, wyłożyć owoce.
Na koniec zetrzeć pozostałe ciasto.
Piec 45-50 minut w temp. 170-1750C.
Smacznego!
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2011/06/smietanowiec-ciasto-i-panienskie.html