ßßß
Dzisiejszy przepis znalazłam na innym blogu (http://przepisnaciast.blox.pl/2010/09/Smietanowiec.html).Planowałam debiut tego ciasta zrobić na święta, lecz nadmiar innych wypiekówopóźnił go o tydzień. Upiekłam dzisiaj i jestem zachwyconaTo prawda, co o nim mówią… może spokojnie konkurować z sernikami.Jest delikatny, nie za słodki i szybki w przygotowaniu. Ciasto ideałPotrzebujemy:Składniki na ciasto:2,5 szklanki mąki0,5 szklanki kakao0,5 szklanki cukru1 cukier waniliowy6 żółtek1 margaryna2 łyżeczki proszku do pieczeniaCiasto zagniatamy jak typowe ciasto kruche. Łączymy ze sobą margarynę z cukrem, dodajemy żółtka i ucieramy. Stopniowo łączymy z wszystkimi składnikami suchymi i zagniecione wstawiamy do lodówki na 30 minut.2/3 przygotowanego ciasta wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem.Przechodzimy do przygotowania masy śmietanowej.Masa:6 białek1 szklanka cukru3 śmietany 18% po 400 ml2 budynie waniliowe1 puszka brzoskwiń lub ananasów (pokrojonych na drobne kawałki)Zaczynamy od ubicia na sztywno białek z cukrem. Dodajemy budynie i jeszcze przez chwilę ubijamy. Łączymy ze śmietaną i mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładamy masę do foremki. Na masę układamy pokrojone brzoskwinie.Ścieramy na tarce pozostałą część kruchego ciasta.Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 170* C piekarnika i pieczemy przez 50 minut (piekłam na termoobiegu).Smaczności… Polecam!!!



Brak powiązanych wpisów.