ßßß Cookit - przepis na deszczowa szarlotka

deszczowa szarlotka

nazwa

Wykonanie

Co tu dużo pisać! wszystko się zmienia nawet nie zauważamy kiedy
wczoraj deszcz - dzisiaj słońce
wczoraj nuda - dzisiaj praca
wczoraj szarlotka - dzisiaj jej brak:)
Jako że w weekend zawsze musi być domowe ciasto postawiłam na szarlotkę na kruchym cieście z lodami waniliowymi. Wzorowałam się na przepisie Bajaderki znalezionym na blogu "Moje wypieki"
Ciasto wyszło bardzo smaczne, kruchy spód z małymi modyfikacjami bo oczywiście brakło mi składnika. Jabłek użyłam gotowych ze słoika następnym razem będą własnoręcznie tarte.
Zapraszam...
Przepis na ciasto pieczone w foremce 21cm
Ciasto kruche
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru pudru
140g masła lub margaryny
3 żółtka
powinna być łyżka kwaśnej śmietany ja nie miałam i dałam jogurtu
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wszystkie suche składniki przesiać przez sito, dodać pokrojone w kostkę masło, żółtka, śmietanę i ekstrakt - wszystko szybko zagnieść. Podzielić na pół i schłodzić przez co najmniej godzinę.
Masa jabłkowa
słoik jabłek prażonych - 900g
2 łyżki cynamonu
szczypta imbiru
1 łyżka kisielu cytrynowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
1/2 szklanki cukru pudru
Wszystkie składniki zagotować aż zrobi cię w miarę gęsta masa. Jabłka ze słoika i tak już są w swojej konsystencji zwarte więc bardziej zależy da doprawieniu samych jabłek.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. W dno wgnieść jedną część ciasta, podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z jabłek), wyłożyć jabłka i przykryć na to drugą część ciasta. Piec około godziny, aż się góra ładnie zrumieni. Lekko przestudzić, posypać pudrem.
Najlepiej smakuje lekko ciepłą z gałką lodów waniliowych
Źródło:http://alebabka.blogspot.com/2011/05/deszczowa-szarlotka.html