Wykonanie
Co tu dużo pisać! wszystko się zmienia nawet nie zauważamy kiedywczoraj deszcz - dzisiaj słońcewczoraj nuda - dzisiaj pracawczoraj szarlotka - dzisiaj jej brak:)Jako że w weekend zawsze musi być domowe ciasto postawiłam na szarlotkę na kruchym cieście z
lodami waniliowymi. Wzorowałam się na przepisie Bajaderki znalezionym na blogu "Moje wypieki"Ciasto wyszło bardzo smaczne, kruchy spód z małymi modyfikacjami bo oczywiście brakło mi składnika.
Jabłek użyłam gotowych ze słoika następnym razem będą własnoręcznie tarte.Zapraszam...
Przepis na ciasto pieczone w foremce 21cmCiasto kruche2 szklanki
mąki pszennej1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
cukru pudru140g
masła lub
margaryny3
żółtkapowinna być łyżka kwaśnej
śmietany ja nie miałam i dałam
jogurtu1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoWszystkie suche składniki przesiać przez sito, dodać pokrojone w kostkę
masło,
żółtka,
śmietanę i ekstrakt - wszystko szybko zagnieść. Podzielić na pół i schłodzić przez co najmniej godzinę.Masa
jabłkowasłoik
jabłek prażonych - 900g2 łyżki
cynamonuszczypta
imbiru1 łyżka
kisielu cytrynowego2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
wody1/2 szklanki
cukru pudruWszystkie składniki zagotować aż
zrobi cię w miarę gęsta masa.
Jabłka ze słoika i tak już są w swojej konsystencji zwarte więc bardziej zależy da doprawieniu samych
jabłek.Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formę wyłożyłam papierem do pieczenia. W dno wgnieść jedną część ciasta, podpiec w piekarniku przez około 10 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać
bułką tartą (wchłonie nadmiar wilgoci z
jabłek), wyłożyć
jabłka i przykryć na to drugą część ciasta. Piec około godziny, aż się góra ładnie zrumieni. Lekko przestudzić, posypać pudrem.Najlepiej smakuje lekko ciepłą z gałką
lodów waniliowych