Wykonanie
Krucha
tarta na cienkim cieście, a w środku pachnące
cynamonem jabłuszka :) Ciasto wyszło delikatne, nie było twarde, ale też nie rozpadało się, mimo cienkiej warstwy. Użyłam składników z tego przepisu, jednak zmieniłam proporcje. Ciasto okazało się mniej pracochłonne, niż się wydawało i na pewno niedługo do niego
wrócę :) Tartę piekłam w silikonowej formie, więc nie musiałam jej niczym smarować, ale w przypadku innych rodzajów form lepiej przed wyłożeniem ciasta wysmarować je
masłem i wysypać
bułką tartą lub
mąką. Użyłam formy o średnicy 30 cm.
Składniki na ciasto:340 g
mąki pszennej220 g pokrojonego, schłodzonego
masła110 g
cukru pudru2
żółtka2 łyżki zimnej
wodySkładniki na nadzienie:6 dużych
jabłek5 łyżek
cukru3 łyżki
soku z cytryny1 czubata łyżeczka
cynamonuDodatkowo:
cukier puder do posypania ciasta1 łyżka
kaszy mannyWykonanie:Wszystkie składniki na kruche ciasto szybko zagnieść ręcznie lub wyrobić w robocie do ciasta. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok. 1 , 5 godziny.
Jabłka umyć, obrać i usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w grubą kostkę.
Jabłka przełożyć na patelnię i dodać
cukier,
sok z cytryny oraz
cynamon. Wymieszać i prażyć przez kilka minut (aż lekko zmiękną), co jakiś czas mieszając.Oddzielić 2/3 ciasta, rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki formy. Na wierzchu rozsypać łyżkę
kaszy manny, aby ciasto nie nasiąknęło
sokiem z
jabłek. Wyłożyć przestudzone nadzienie.Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć na wąskie paski i ułożyć z nich kratkę na wierzchu tarty.Tartę piec w temp. 180 stopni przez ok. 40 minut.Gdy ciasto przestygnie, posypać wierzch
cukrem pudrem.
Smacznego :)