Wystarczy wejść do kuchni gdzie piecze się najzwyklejsza szarlotka z polskichjabłek,poczuć znajomy aromat, zamknąć oczy i znów ..siedzimy na nagrzanej słońcem babcinej werandzie..:) W tym cieście są smaki których nigdy nie zapomnimy!SkładnikiBlaszka o wym 24/28 cmCiasto kruche:30 dag mąki pszennej20 dag masła lub margaryny10 dag cukru do wypieków1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka śmietany 18%1 żółtkoNadzienie:1 kg jabłek antonówek (po obraniu)2 łyżki soku z cytryny10 dag cukruKruszonka:10 dag mąki pszennej10 dag cukru do wypieków10 dag masła1 łyżeczka cynamonuSposób przygotowaniaCiasto: Mąkę pszenną mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia dodajemy łyżkę śmietany, żółtko oraz pokrojone zimne masło,całość zagniatamy.Wylepiamy ciastem blaszkę wyłożoną wcześniej pergaminem.Nadzienie: Jabłka skrobiemy cienko kroimy w kostkę kropimy sokiem z cytryny dodajemy cukier i dusimy w rondlu na mus.Zestawiamy z ognia studzimyKruszonka: Wszystkie składniki w równych proporcjach mieszamy ze sobą dodajemy cynamon i zagniatamy w palcach na kruszonkę. Na ciasto wylewamy przestudzony mus jabłkowy posypujemy kruszonką, wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika i pieczemy 10 minut,po tym czasie temp zmniejszamy do 180*c i pieczemy 35 minut.Najlepiej smakuje jeszcze ciepła a z dodatkiem lodów waniliowych to prawdziwa poezja!Przed podaniem można też oprószyć cukrem pudrem.