Wykonanie
Czasami z góry coś oceniamy nie znając jego "składu" i chyba to stwierdzenie dotyczy wielu tematów: ludzi, jedzenia, miejsca. Wiem sama nie raz tak reaguję chociaż i tak staram się z tym walczyć. Przecież lepiej wyrazić opinię jak się coś pozna. Tak miałam i w tym przypadku. Zaciekawiona przepisem z włoskiej kuchni na ciasto z zielona
pietruszką na początku pomyślałam: przecież to będzie niezjadliwe -
pietruszka!!!! w cieście - NIEEE! Po chwili dotarło do mnie: przecież nie skosztowałam to dlaczego oceniam.I tak oto powstało to ciasto. Jest szybkie, cudownie pachnie, smakuje niesamowicie, jest wilgotne i puszyste. Zupełnie coś innego. Myślałam, że najbardziej lubię rosół z zielona
natką pietruszki:))) Zachęcam do wypróbowania i
powiem tylko tyle, że moje koleżanki i koledzy z pracy zachwalali ten wypiek który znikł ekspresowo:) nawet mój mąż nie skosztował - czyli będzie okazja do powtórki:)

Składniki:200 g
cukinii z zieloną skórką2 płaskie łyżeczki
soli4
jaja125 g pestek
słonecznika200 g
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegosok i skórka starta z 1/2
cytryny100 g
mąki1 kopista łyżeczka
proszku do pieczeniagarść drobno posiekanej
natki pietruszki
Przygotowanie:1.
Cukinie umyć , obciąć oba końce i nieobrane zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wiórki posypać
solą, zalać niewielką ilością
wody i pozostawić w misce aby puściły sok.2.
Pestki słonecznika lekko zarumienić na suchej patelni, przełożyć na talerz, wystudzić a następnie zmielić w mikserze.3. Jaj,
cukier ucierać tak długo, aż masa powiększy swoja objętość (6-7 min).4. Do masy stopniowo dodawać
cukier waniliowy, skórkę i sok z 1/2
cytryny przez cały czas ucierając.5. Masę wymieszać z przesianą
mąką i
proszkiem do pieczenia. Ciasto wyrabiać tak długo, aż będzie się równomiernie ciągnęło i lało gęste z łyżki.6. Na koniec wsypać zmielone
pestki słonecznika, starannie odciśniętą
cukinię oraz drobno posiekaną
pietruszkę. Całość wymieszać.7. Temperaturę w piekarniku ustawić na 180 C. Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać ciasto, powierzchnię wygładzić. Placek wstawić do piekarnika na najniższą półkę i piec na ciemnozłoty kolor 45-50 min. Do momentu suchego patyczka.8. Upieczony wyjąć z piekarnika, zdjąć obręcz i usunąć papier, po czym jeszcze gorący placek przełożyć ostrożnie na szeroki talerz. Posypać
cukrem pudrem.





Smacznego :)