ßßß
W ramach akcji Wypiekanie na śniadanie przygotowałam w tym tygodniu Biscotti. Słodkie, cytrynowe sucharki z migdałami. Przygotowanie całości to ledwie kilka minut a sekretem udanego ciasta jest ubicie na puszysto jajka z cukrem.
Składniki:1 jajko70g cukruskórka otarta z 1 cytrynypół łyżeczki proszku do pieczenia150g mąkiszczypta soli100g migdałów w całości ze skórkąJajko miksujemy na wysokich obrotach razem z cukrem. Powinno zrobić się puszyste i białe. Ciągle miksując dodajemy skórkę cytrynową i sól. Następnie po łyżeczce przesianą mąkę oraz z proszkiem do pieczenia. Zwilżonymi rękami na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kształtujemy coś na kształt batona o wymiarach około 25x6x2 cm. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Przekładamy ciasto na kratkę i studzimy przez 20 minut. Kroimy na kawałki o grubości 2-3 cm i każdy z nich pieczemy jeszcze po 8 minut z każdej strony.