Wykonanie
Składniki:(na 10 porcji)- 2
cytryny (ok. 260 g),- 3
jajka (ok. 180 g),- pół szklanki
cukru (ok. 100 g),- ok. 50 g.
mąki pełnoziarnistej,- ok. 150 g zmielonych
migdałów,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- szczypta
soli.Sposób przygotowania:1.
Cytryny dokładnie myjemy i gotujemy ok. 30 min.2. Ugotowane
cytryny przekrawamy, usuwamy pestki i miksujemy na gładką masę.3.
Żółtka jaja ucieramy z
cukrem a
białko ze szczyptą
soli ubijamy na pianę.4. Łączymy
mąkę,
proszek do pieczenia, zmielone
migdały i zmiksowane
cytryny z utartymi
żółtkami.5. Ciasto delikatnie łączymy z pianą z
białek i przelewamy do formy.6. Pieczemy w 170 ⁰ C przez ok. 1 h.
Ciasto jest bogate w:- błonnik pokarmowy, który obniża poziom cholesterolu i
daje uczucie sytości,- magnez (pochodzący z
migdałów), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 75 gEnergia: 178 , 52 kcal
Białko: 6,02 gTłuszcz: 9 , 92 gWęglowodany: 1 9 ,24 gBłonnik pokarmowy : 2 , 82 gSmaczneg o i zdr owegoTrójko lorowa Tę cza