Wykonanie

Kilka dni temu moja bratowa poprosiła mnie żeby upiec dzieciom na festyn ciasto! Ależ się ucieszyłam:)Myśląc o odpowiednim wypieku na ten dzień wiedziałam, że musi to być przepis sprawdzony, smaczny, łatwy do krojenia i trzymania w ręce oraz "bezpieczny" przy tym upale i tak powstało
ciasto drożdżowe z
owocami i
cynamonową kruszonką. Uwielbiam robić
ciasta drożdżowe, ten zapach w domu!!!Mam swój sprawdzony przepis na
ciasto drożdżowe oczywiście z blogu Moje Wypieki .Dla mnie to przepis idealny. Ciasto pięknie się wyrabia i ładnie wyrasta. Smakuje jak pyszna owocowa drożdżówka. Należy uważać z ilością
owoców aby zbytnio nie obciążyły wypieku. A kruszonka to po prostu marzenie.Składniki na zaczyn:4 łyżeczki suchych
drożdży (16 g) lub 32 g
drożdży świeżych1/2 szklanki letniego
mleka1/2 szklanki
mąki pszennej1/4 łyżeczki
cukruPonadto na ciasto:1/2 szklanki letniego
mleka1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub kilka kropel
aromatu waniliowegootarta skórka z połowy
cytrynyszczypta
soli1/4 kostki rozpuszczonego
margaryny1
jajko1
żółtko2 i 3/4 szklanki
mąki pszennejszklanka
rabarbaru pokrojonego w kostkęszklanka
truskawekI na kruszonkę:180 g
mąki pszennej100 g
cukrucukier waniliowy - 16 gpół kostki roztopionego
masła1/4 łyżeczki
cynamonuPrzygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać
mleko i dodać
drożdże. Dodać
mąkę,
cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.W międzyczasie przygotować kruszonkę.
Mąkę wymieszać z
cukrem,
cukrem waniliowym i
cynamonem, zalać gorącym i roztopionym
masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm** wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć na cieście
owoce, posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.Smacznego :)