Wykonanie

Nie wyobrażam sobie sezonu
śliwkowego bez ciasta z węgierkami. A
drożdżowe to już standard. To pochodzi z przepisu Bajaderki (znowu), ze strony serwisu MniamMniam. Jest mięciutkie, pachnące, delikatne, wilgotne, a przy tym tak proste do zrobienia. Mam nadzieję, że ten przepis na stałe zagości w Waszych domach :)Składniki na zaczyn:4 łyżeczki suchych
drożdży (16 g) lub 32 g
drożdży świeżych1/2 szklanki letniego
mleka1/2 szklanki
mąki pszennej1/4 łyżeczki
cukruPonadto na ciasto:1/2 szklanki letniego
mleka1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub kilka kropel
aromatu waniliowegootarta skórka z połowy
cytrynyszczypta
soli1/4 kostki rozpuszczonego
masła*1
jajko1
żółtko2 i 3/4 szklanki
mąki pszennejśliwki węgierki, około 1 kilogramaI na kruszonkę:180 g
mąki pszennej100 g
cukrucukier waniliowy - 16 gpół kostki roztopionego
masła1/4 łyżeczki
cynamonuPrzygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać
mleko i dodać
drożdże. Dodać
mąkę,
cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.W międzyczasie przygotować kruszonkę.
Mąkę wymieszać z
cukrem,
cukrem waniliowym i
cynamonem, zalać gorącym i roztopionym
masłem. Dobrze połączyć i zrobić kruszonkę.Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki
śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :)* kostka
masła = 250 g