Wykonanie
Jakoś tak naszło nas na
drożdżowe. Padło na przepis ze strony mojewypiekiPrzepis trochę zmieniony, bo w oryginale jest to przepis ze
śliwkami, a ja zrobiłam z samą kruszonką, a zamiast
aromatu waniliowego dodałam
śmietankowy.Kruszonka jest wg przepisu który kiedyś robiłam.Składniki na zaczyn: 4 łyżeczki suchych
drożdży (16 g) lub 32 g
drożdży świeżych, 1/2 szklanki letniego
mleka, 1/2 szklanki
mąki pszennej, 1/4 łyżeczki
cukru Ponadto na ciasto: 1/2 szklanki letniego
mleka, 1/2 szklanki
cukru, 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii lub kilka kropel
aromatu waniliowego, szczypta
soli, 1/4 kostki rozpuszczonego
masła* , 1
jajko, 1
żółtko. I na kruszonkę: 100 g
mąki, 50 g
masła,40 g
cukru, łyżka
cukru waniliowegoPrzygotować zaczyn. Do dużego naczynia wlać
mleko i dodać
drożdże. Dodać
mąkę,
cukier i wymieszać. Przykryć i zostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie dodać pozostałe składniki i wyrobić. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę czasu, aż podwoi objętość.W międzyczasie przygotować kruszonkę. Na małym ogniu na patelni roztopić
masło, dodać
cukier i
cukier waniliowy, a po chwili
mąkę, odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić. Dużą blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki
śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, aż kruszonka lekko się zarumieni, do tzw. suchego patyczka.