Wykonanie
Gdy robi się ciepło to mój apetyt szwankuje i jakoś nie mam wówczas ochoty ani na jedzenie, ani stanie przy garach. Miło by było gdyby skutkowało to ujemnym bilansem kalorycznym, ale niestety nic z tych rzeczy ;-) Bo mój apetyt ustępuje miejsca łakomstwu! Nie
mogę oprzeć się
ciastom,
lodom, sokom i
owocom.Idąc przez centrum miasta nie sposób oprzeć się dwóm gałkom w Tralalala - dwóm, bo sprzedają co najmniej dwie :-D.
Potem na Hali Targowej same wskakują do torby pachnące
truskawki, a jak przyjdę do domu to widzę na blogach całą masę słodkich pyszności, które powinny zostać zrobione i skonsumowane już, tu i teraz...Widać mam słaby charakter, skoro się temu poddaję... A co mi tam, takie ciacho
mogę jeść na każdy posiłek i przyznam szczerze, że tak robię. Jak takie
ciasto drożdżowe z
truskawkami opuści mój piekarnik, staje się moim śniadaniem, obiadem i kolacją. Nawet zdjęć dużo nie robię, bo trzymanie aparatu przeszkadza w konsumpcji ;-) No dobra dość pisania, pędzę upiec kolejną porcję!

Składniki:ZACZYN:35 g świeżych
drożdży1/2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki ciepłego
mleka1 łyżeczka
cukruKRUSZONKA:100 g
cukru180 g
mąki pszennej1
cukier waniliowy (lub 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii)100 g gorącego
masła1/2 łyżeczki
cynamonuCIASTO:1
jajko1
żółtko50 g stopionego
masła2 3/4 szklanki
mąki pszennejskórka otarta z małej
cytryny1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/3 szklanki ciepłego
mleka1/2 szklanki
cukrukieliszek białego
rumuok. 1 kg
truskawek (lub innych
owoców)Potrzebna będzie dość spora blacha 30x40 cm. Ja mam największą 25x32 cm i dzielę ciasto na nią i keksówkę.Przygotować zaczyn mieszając
drożdże z
cukrem i
mlekiem. Odstawić płyn na chwilkę, aż
drożdże zaczną pracować i wymieszać z
mąką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, aż zaczyn podwoi swoją objętość.W międzyczasie można przygotować kruszonkę. W tym celu należy wymieszać
mąkę,
cukier,
wanilię i
cynamon, dolać gorące roztopione
masło i energicznie wymieszać.Gdy zaczyn będzie gotowy wymieszać go z pozostałymi składnikami (oprócz
owoców) i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić je do wyrośnięcia na około godzinę, znów do podwojenia objętości.Blaszkę wysmarować
masłem i ułożyć na niej wyrośnięte ciasto. Rozciągnąć je równomiernie palcami na całą powierzchnię. Na wierzchu ułożyć
truskawki, małe w całości, większe przekroić na pół. Całość posypać kruszonką i nakryć ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut, a w tym czasie nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopni.Piec ciasto, aż się ładnie zrumieni. Dużą blachę piekę ok 40-50 minut, a keksówkę ok. 30 minut. Dodatkowo mam jeszcze swój rytuał, który stosuję tylko przy cieście z
truskawkami. W połowie czasu pieczenia przykrywam ciasto papierem do pieczenia na jakieś 5-10 minut. To powoduje, że
truskawki puszczają sok, a po ściągnięciu papieru, sok ten odrobinę się karmelizuje. Naprawdę polecam spróbować.I nie
będę się wymądrzać, że nie należy jeść gorącego ciasta. Nie da się nie zjeść!!! :-DSmacznego :-)INFO : Przepis bajaderki z MniamMniam, lekko zmodyfikowany przez lata pieczenia tego ciacha...