ßßß
Farsz:10 dag boczku (parzony)\25 dag pieczarek3 ząbki czosnku3 parówkijajkoprzyprawy: kminek, kolendra, chilli, pieprz czarny mielony, sólBoczek i parówki pokroić w drobną kostkę. wrzucić na rozgrzaną patelnię z minimalną ilością oleju. Pieczarki i czosnek drobno posiekać lub... zetrzeć na grubej tarce. Dodać do boczku i parówek, podsmażać często mieszając, żeby zredukować wodę. Smażymy ok 10-15 minut, dodajemy przyprawy - szczypta chilli, pieprzu, kilka zmielonych ziaren kminku, kilka zmielonych lub zgniecionych ziaren kolendry i sól. na końcu dodajemy jedno jajko - intensywnie mieszamy, żeby jajko jak najbardziej równomiernie rozprowadzić w całym farszu.
Naleśniki:Mąka 1,5- 2 szklanki mąki1 JajkoMlekoDo miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i dolewamy mleko. Całość miksujemy.Ciasto na nelśniki musi być lejące. Proporcje zmieniamy w zależności od tego co nam wychodzi :)Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.Po usmażeniu naleśników kładziemy je na równej powierzchni (np deska), kładziemy na jednej części plasterki sera (gouda), tak, żeby ser nie zajmował więcej niż połowy powierzchni placka, na zewnętrznej krawędzi sera układamy rządek z farszu, następnie ciasno zwijamy w rulonik. Po zwinięciu naleśników układamy je na patelni (suchej) i na minimalnym ogniu podgrzewamy pod przykryciem, żeby ser się rozpuścił.Podajemy z sosem lub ketchupem (jak kto woli).Smacznego!