Wykonanie

Oryginalny Boeuf Strogonowpowstaje z
wołowej polędwicy,
pieczarek,
cebuli,
koncentratu pomidorowego,kwaśnej
śmietany i przypraw:
musztardy,
curry,
masła,
gorczycy i niekiedy
brandy.Zrobiłam nieco inaczej,ale mój Mężczyzna i gościeuznali, że to strogonow w najlepszym wydaniu.Stąd też taka nazwa.Kawałek
wołowej pręgi, około 400 g umyłam, oczyściłam z błon i pokroiłam na cienkie paski. Podsmażyłam partiami na klarowanym
maśle.Smażyłam je krótko na dosyć dużym ogniu, by zrumieniły się.Zalałam szklanką rosołu i szklanką
wody, dusiłam na małym ogniu.
Paprykę czerwoną, zieloną i żółtą umyłam, wykroiłam gniazda nasienne,pokroiłam w dużą kostkę.Zasmażyłam na patelni z podgrzanym klarowanym
masłem.Dodałam do
mięsa po 30-40 minutach gotowania.Następnie pokroiłam w grubą kostkę dwie białe
cebule.Zrumieniłam je na patelni, włożyłam do potrawki.Na końcu dodałam
przecier pomidorowy z kawałkami
pomidorów.Doprawiłam
morską solą i świeżo utłuczonym
czarnym pieprzem.Gotowałam jeszcze chwilę.Podałam ze świeżym
pieczywem.Strogonowa można też podać z
ryżem, albo kluseczkami.To pyszne, rozgrzewające danie. Wielu osobom kojarzy się z sylwestrowym balem, ale każdego dnia można nim zachwycić najbliższych.Bardzo smacznie polecam :)