Wykonanie
Jakiś czas temu trafiła w moje ręce książka kucharska pt. „Nakarm mnie” Billa Grangera . Podeszłam do niej z dystansem, gdyż autor był mi zupełnie obcy, jednak jego sympatyczna twarz na okładce zachęcała do lektury. Byłam bardzo pozytywnie zaskoczona prezentowanymi tam przepisami i w tej chwili jest to jedyna książka kucharska w mojej kolekcji, z której mam ochotę wypróbować dosłownie wszystkie przepisy. W związku z moim raczkowaniem w temacie, na pierwszy ogień poszła kremowa zupa pomidorowa. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu, a krem
pomidorowy najlepszy jaki
jadłam do tej
pory. Polecam!Kremowa zupa pomidorowa (4 porcje)Składniki:25 g
masła2 średnie
cebule, drobno posiekane2
łodygi selera naciowego,posiekane2 ząbki
czosnku, drobno posiekane750 ml passaty (puree
pomidorowego)szczypta
cukru500 ml
bulionu drobiowego lub warzywnego
sól morskaświeżo zmielony
czarny pieprz125 ml chudej
śmietanystarty ser żółty do posypaniaPrzygotowanie:W dużym rondlu z grubym dnem roztop na średnim ogniu
masło, wrzuć
cebulę oraz
selera i smaż przez 15 min. aż zmiękną, dodając kilka minut przed końcem smażenia
czosnek.Następnie dodaj passatę,
cukier,
bulion i dopraw
solą i
pieprzem.Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez następne 25 minut.Zmiksuj zupę blenderem i dodaj
śmietanę. Delikatnie podgrzewaj, dopraw do smaku.Ja podałam zupę z kawałkami
kurczaka, posypaną
żółtym serem i odrobiną
bazylii.Smacznego!

Share the post "Kremowa zupa pomidorowa Billa Grangera"



