ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 13 września 2013 r. O dorodnych cukiniach prosto z ogrodu mojego taty pisałam tu, tu i tu . Takie świeże, zielone warzywo skrywa w sobie cały urok lata. Cukinia sama w sobie ma dość neutralny smak, dlatego charakter potrawy sami możemy kreować dodatkiem ulubionych warzyw i przypraw. Przygotowałam lekką i aromatyczną, kremową zupę na bulionie drobiowym z dodatkiem śmietanki. Warzywa podsmażyłam na maśle i oliwie, chwilę pogotowałam w bulionie, zmiksowałam w blenderze idanie gotowe. Krem podałam z mini grzaneczkami i udekorowałam natką pietruszki. Tę zupę przygotowałam pierwszy raz, zainspirowana przepisem z "skinnytaste", który nieznacznie zmodyfikowałam. Potrawa ma właściwości rozgrzewające, więc na pewno będzie idealną alternatywą na zbliżające się chłodne dni, gorąco polecam:-)Zupa krem z cukinii Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 12 września . Jedwabiście kremowa zupa z cukinii! Lubię takie kulinarne niespodzianki, kiedy z prostych, nie wyszukanych składników powstają fantastyczne dania. Zupa jest bardzo delikatna, a jednocześnie cudownie pożywna o pięknej konsystencji. Dodatkowym atutem są chrupiące grzanki, które idealnie dopełniają walory smakowe potrawy. Oceny: 4,9 Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 5 min Czas gotowania: 15 min Łączny czas: 40 min Liczba porcji: 4 Rozmiar porcji: 250 g (1 talerz)Liczba kilokalorii w porcji: 65 Tłuszcz na porcję: 1,0 g Białko na porcję: 3,5 g Węglowodany na porcję: 10 gSkładniki:filet drobiowy : 500 gcukinia zielona : około 500 gduży ziemniak : 1średnia cebula : 1/2czosnek : 1 ząbekmasło : 2 łyżkioliwa z oliwek : 1 łyżkabulion drobiowy : 750 mlposiekana natka pietruszki : 1 łyżkamąka ziemniaczana lub pszenna : 1 łyżkaśmietana 12 % : 2-3 łyżkisól morska : do smakuświeżo zmielony czarny pieprz : 1/2 łyżeczkiPrzygotowanie:najpierw nastawiam bulion drobiowy z piersiąnastępnie cukinię wraz ze skórką oraz obranego ziemniaka kroję w kostkęcebulę oraz czosnek drobno siekam, solę i na maśle i oliwie na patelni z grubym dnem, staram się zeszklićdodaję ziemniaki, a za chwilę cukinię
smażę przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszającwszystko przekładam do rondla i dodaję jedną szklankę bulionudoprowadzam do wrzenia, duszę pod przykryciem przez około 4 minuty, od czasu do czasu mieszającwlewam pozostały bulion, gotuję do miękkości warzyw przez około 10 minutugotowaną pierś kroję w kosteczkę i przekładam do blendera pod koniec gotowania dodaję natkę pietruszki i zupę zagęszczam mąką wymieszaną z kilkoma łyżkami zimnej wodydoprowadzam do zagotowania i odstawiam z ognia w kubeczku hartuję śmietanę-rozprowadzam z kilkoma łyżkami zupy, dodając je stopniowo mieszam z zupą, a następnie całość (z piersią) miksujędoprawiam solą i pieprzem do smakuod razu podaję, po dodaniu śmietany nie gotujędekoruję pozostałą natką i serwuję z grzankami (dowolny rodzaj pieczywa smaruję masłem, kroję w kostkę, rozkładam na blasze do pieczenia i rumienię w piekarniku (najszybciej z funkcją grilla).zupę można również podać w wersji wege, na bulionie warzywnym:-)
Bon Appetit!Serdeczności:-)