ßßß Cookit - przepis na Boeuf Strogonow

Boeuf Strogonow

nazwa

Wykonanie

Potrawa kuchni rosyjskiej znana na całym świecie, początki sięgają XIX wieku. Nazwa pochodzi od nazwiska hrabiego Pawła Stroganowa, dyplomaty rosyjskiego. Potrawę miał wykonać po raz pierwszy jego francuski kucharz Carême, dla cesarza Aleksandra I . Na całym świecie funkcjonuje jako boeuf Stroganow od nazwiska dyplomaty, a w Polsce błędnie przyjęła się nazwa Strogonow. Mięsem do tego dania powinna być polędwica wołowa. Jednak biorąc pod uwagę jej cenę można zastąpić ją rostbefem.
Strogonowa przyrządziłam z polędwicy wołowej i polecam od czasu do czasu właśnie ten rodzaj mięsa, bo smak jest wspaniały i tak naprawdę rekompensuje stratę gotówki w portfelu na jego zakup :-).
Składniki ( porcja dla 3-4 osób):
40 dkg polędwicy wołowej,
15 dkg pieczarek,
3 średnie ogórki kiszone,
1 cebula,
1 ły ż ka m ą ki,
1 łyżeczka przecieru pomidorowego,
masło,
1 00 -150 g śmietan y 18% tł.,
sól, pieprz,słodka papryka,
ewentualnie musztarda ( u mnie bez).
Przygotowanie:
W związku z tym, że jest to danie, które robi si ę bardzo szybko należy wcześniej wszystkie skł ad niki pokroić. I tak: m ięso w paski, ogórki w słupki, cebul ę w kostkę i pieczarki w talarki.
Oprószyć mięso mąką, popieprzyć (nie solić)i podsma ż yć na maśle, a obok na drugiej patelni zeszkli ć cebulę i doda ć pieczarki, doprawić.
Polędwicę smażym y bardzo krótko, żeby nie stwardniała, dodać cebulę z pieczarkami, ogórki, wlać ś mietanę i przecier pomidorowy .
Doprawić do smaku solą, papryką i pieprzem, ewentualnie dodać łyżeczkę musztardy. Podawać z pieczywem lub innym dodatkiem. U nas z pieczonymi ziemniakami.
Źródło:http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2012/11/boeuf-strogonow.html