ßßß Cookit - przepis na Strogonow

Strogonow

nazwa

Wykonanie

Strogonow
Składniki
ok. 400 gram polędwiczki wieprzowej
2 średniej wielkości cebule
10 dużych pieczarek
3 duże ogórki kiszone
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy rosyjskiej
250ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
papryka słodka i ostra
Sposób przygotowania
Krok 1
Mięso pokroić na wąskie paseczki o długości ok. 2 cm. Podsmażyć na odrobinie oleju. Przełożyć do garnka. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa, zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Cebulę również przełożyć do garnka. Zalać bulionem warzywnym.
Krok 2
Ogórki pokroić w niezbyt drobną kostkę. Wrzucić do garnka i ciągle gotować na małym ogniu. Pieczarki pokroić na kawałki lub plastry i bez podsmażania wrzucić do garnka (w ten sposób nie ściemnieją).
Krok 3
Do gotujących się warzyw z mięsem dodać koncentrat i musztardę. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką - wedle uznania (moim zdaniem lepiej smakuje pikantne).
Krok 4
Jeśli chcecie, aby sos był gęstszy możecie go zagęścić łyżką mąki wymieszana z zimną wodą.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/11/11140/strogonow