Wykonanie
Danie przede wszystkim szybkie, sycące, moi panowie za nim przepadają :)2 średnie
polędwiczki wieprzoweokoło 3/4 szklanki
bulionu warzywnego30 dag
pieczarek2 małe
cebule2 łyżki
mąki3/4 szklanki
mlekawoda około 0,5 szklanki do rozrzedzenia sosu
sól,
pieprz,
papryka słodka i ostraPolędwiczkę kroimy na talarki i podsmażamy obsypując
przyprawami na niewielkiej ilości
oleju, dolewamy
bulion tak, by przykrył
mięso i podduszamy do miękkości. Na głębokiej patelni podsmażamy pokrojone
pieczarki, kiedy będą już w połowie gotowe dodajemy posiekaną
cebulkę i jeszcze przez chwilkę podsmażamy razem, dopóki
cebula się nie zeszkli. Następnie dolewamy
mleko, cały czas mieszamy aż sos się nie zagęści, dolewamy
wody tyle, by uzyskać pożądaną konsystencję, doprawiamy
solą i
pieprzem,
sos jest gotowy.
Polędwiczki wykładamy na talerz obficie polewając sosem, my lubimy to danie jeść z
ryżem lub
kaszą kuskus.
