ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe uszka wigilijne

Orkiszowe uszka wigilijne

nazwa

Wykonanie

Uszka to obowiązkowy dodatek do barszczu. Żeby móc podjadać je cały rok, proponuję podwoić lub nawet potroić tę porcję i zamrozić na później :)
Składniki:
Składniki na ciasto (ok 50 uszek):
125g mąki orkiszowej typ 700
0.25 szklanki letniej wody
szczypta soli
Składniki na farsz:
0,5 kg pieczarek
1 duża cebula
sól morska, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki zetrzeć na tarce na grubym oczku.
Cebulę drobno pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju razem z pieczarkami.
Odstawić.
Z mąki i wody zagnieść ciasto, dodać odrobinę soli.
Ciasto rozwałkować i wycinać literatką kółka, nakładać farsz i zawijać (kółko złożyć na pół, połączyć i na końcu skleić ze sobą rogi).
Gotować ok 5 minut (aż wypłyną na wierzch).
Źródło:http://kwartetzdrowychsmakow.blogspot.com/2013/12/orkiszowe-uszka-wigilijne.html