ßßß Cookit - przepis na Sos pieczarkowy

Sos pieczarkowy

nazwa

Wykonanie

Tego sosu chyba nie trzeba przedstawiać. Bardzo go lubię choć robię rzadko z uwagi na męża, który nie przepada za grzybami. Ale czasem jak mnie najdzie ochota przygotowuję sobie porcję w sam raz dla siebie :)
Składniki:
20 dag pieczarek
pół cebuli
1 kostka drobiowa (można pominąć)
1 łyżka margaryny
pieprz, sól
2 szklanki wody
1,5 łyżki mąki
3 łyżki śmietany 18 %
pół szklanki zimnej wody
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki obieramy, kroimy na talarki.
2. Pieczarki podsmażyć na margarynie w rondelku aż odparuje z nich woda. Dodajemy posiekaną cebulkę i chwilę razem dusimy. Podlewamy wodą, wrzucamy kostkę rosołową i gotujemy.
3. Gdy pieczarki zmiękną przygotowujemy sos do zagęszczenia. W osobnej misce mieszamy śmietanę, mąkę i pół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy by nie porobiły się grudki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Całość doprowadzić do wrzenia. Podajemy jako dodatek do ziemniaków, kasz, makaronów i mięs.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/03/sos-pieczarkowy.html