Wykonanie
Zdjęcie nie zbyt piękne, ale nie było czasu na zrobienie innego..Jakiś czas temu znalazłam przepis na
chleb bez zagniatania ..z tego samego ciasta można zrobić i
chleb i bułeczki i pizzę itd..Zaciekawił mnie sposób przygotowania i to, że ciasto można przechowywać w lodówce nawet 14 dni,a w razie potrzeby wystarczy odkroić lub oderwać potrzebny kawałek ciasta i dokładnie obtoczyć go w
mące,następnie uformować
chleb lub
bułki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 2 godziny.Ja ciasto zrobiłam wieczorem..według przepisu miało rosnąć przez 2 godziny ,a
potem należało wstawić je do lodówki.U mnie rosło chyba krócej, nie wiem...wiem , że zasnęłam ..a mąż wrócił z pracy z drugiej zmiany i obudził mnie , bo ciasto uciekało już z miski..Na drugi dzień zrobiłam bułeczki z
pieczarkami, a następnego dnia z reszty ciasta pizzę..muszę znów tak przygotować ciasto i upiec chlebek..710 ml letniej
wody20 g świeżych
drożdży2 ,5 łyżeczki
soli morskiej1 kg
mąki pszennej / najlepiej chlebowej1 łyżka
cukrudodatkowo:50 dkg
pieczarek2
cebulesól,
pieprzŚwieże
drożdże zasypać 1 łyżką
cukru, dodać 3-4 łyżki
wody i wymieszać, odstawić na kilka minut.Do dużej miski [ około 5 l , a nawet większej] wsypać
mąkę wymieszaną z
solą. Dodać wyrośnięte
drożdże i resztę
wody.Wymieszać łyżką - krótko, tylko do połączenia składników.
Mąka powinna być równomiernie nasączona
wodą, a ciasto powinno być luźne.Naczynie przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Następnie naczynie z
ciastem wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.W dniu pieczenia oprószonymi
mąką dłońmi lub nożem oddzielić potrzebny kawałek ciasta, a miskę z pozostałym
ciastem ponownie przykryć i wstawić do lodówki, do następnego użycia.
Pieczarki i
cebulę pokroić w drobną kostkę. Dusić pod przykryciem, aż puszczą
wodę. Doprawić
solą i
pieprzem, podsmażać, aż cały płyn odparuje.Z ciasta odrywać małe części i każdą część nadziać
pieczarkami i formować bułeczki.Następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować
jajkiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.