Wykonanie
Aby przygotować strogonowa szperamy w lodówce, półkach kuchennych oraz w szafkach z
przyprawami, przygotowując składniki z poniższej listy:
0,5 kg
polędwicy wołowej, 2
cebule, 3 łyżki
masła, 2 łyżki
mąki, 320 dkg
pieczarek, 1/2 l
bulionu, 1/2 szklanki gęstej
śmietany, 2 łyżki
przecieru pomidorowego, 2 łyżki posiekanej
natki pietruszki,
sól,
pieprzSkładniki gotowe? Możemy zaczynać pichcić:
Mięso pokroić w paseczki około 5 na 1,5 centymetra, oprószyć
mąką, podsmażyć na
maśle i wyjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zrumienić pokrojoną w kostkę
cebulę i paseczki
pieczarek.
Mięso,
cebulę i
pieczarki zalać
bulionem i dusić razem, aż
mięso będzie zupełnie miękkie. Doprawić
przecierem pomidorowym,
śmietaną,
solą i
pieprzem. Po przyprawieniu doprowadzić potrawę do wrzenia, ale nie gotować - posypać
natką pietruszki.