Wykonanie
Za każdym razem gdytrzymam w dłoniachświeżą
rybę, cieszę się,że mieszkam nad morzem.Kupiłam dziś
flądry.Nie były wielkie,ale na tyle duże, żejedna sztuka w zupełnościzaspokoiła apetytdorosłego człowieka.
Ryby wypatroszyłam,oskrobałam, umyłam.
Skropiłam sokiem z cytryny,posypałam
solą i
białym pieprzem. Wstawiłam do lodówki na dwie godziny.Podczas gdy
ryba nabierała smaku, przygotowałam trzy surówki.Surówka z
pora: białą część
pora przekroiłam wzdłuż, opłukałam i pokroiłam w cienkie krążki. Na sitku przelałam wrzątkiem.Posiekałam grubo garść
migdałów, dodałam do
pora.Surówkę doprawiłam
solą, odrobiną miałkiego
cukru,
sokiem z cytryny,wymieszałam z dwiema łyżkami
majonezu i łyżką
śmietany.Surówka z
marchewki: trzy
marchewki starłam na tarce o dużych oczkach,dodałam łyżkę
chrzanu, trochę
soku z cytryny,
sól,
cukier do smaku.Wymieszałam ze
śmietaną 22%.Surówka z
cykorii: liście dużej
cykorii rozdzieliłam, zamoczyłam je w wodzie z
cukrem na godzinę. Następnie osuszyłam, pokroiłamcienkie paski. Twarde,
winne jabłko pokroiłam w kostkę razem ze skórką.Dodałam do
cykorii. Doprawiłam
solą,
cytrynowym pieprzem,łyżeczką
soku z cytryny.Wymieszałam z łyżką
śmietany 22% i trzema łyżkami
oliwy.Na patelni rozgrzałam
olej i klarowane
masło.
Flądrę obtoczyłam w
mące krupczatce, usmażyłam w głębokim tłuszczu.Bardzo smacznie polecam.Ahoj! :)