Wykonanie
Pin It

Mizeria to nieodłączny element polskiego obiadu. Wraz z kotletem
schabowym z dodatkiem
pure z
ziemniaków to obowiązkowy zestaw niedzielnego obiadu w sporej ilości
polskich domów. U nas też często gości na
stole, szczególnie gdy za oknem robi się chłodno.


MizeriaProporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 25 minutSkładniki:600 g świeżych zielonych
ogórków4 łyżki gęstej
śmietany 18 %szczypta
cukrusólsok z cytryny, ewentualnie szczypta kwasku
cytrynowego
Wykonanie:
Ogórki dokładnie myjemy, ja nie obieram ich ze skóry. Kroimy w cienkie plasterki na tarce lub przy pomocy mandoliny. Wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na 15 minut, żeby
ogórki puściły sok.Po tym czasie
ogórki odciskamy i ponownie wkładamy do miski, dodajemy
śmietanę,
cukier,
sok z cytryny i
sól. Dokładnie mieszamy.