ßßß
Mizeria to nieodłączny element polskiego obiadu. Wraz z kotletem schabowym z dodatkiem pure z ziemniaków to obowiązkowy zestaw niedzielnego obiadu w sporej ilości polskich domów. U nas też często gości na stole, szczególnie gdy za oknem robi się chłodno.
MizeriaProporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 25 minutSkładniki:600 g świeżych zielonych ogórków4 łyżki gęstej śmietany 18 %szczypta cukrusólsok z cytryny, ewentualnie szczypta kwasku cytrynowego
Wykonanie:Ogórki dokładnie myjemy, ja nie obieram ich ze skóry. Kroimy w cienkie plasterki na tarce lub przy pomocy mandoliny. Wkładamy do miski, solimy i odstawiamy na 15 minut, żeby ogórki puściły sok.Po tym czasie ogórki odciskamy i ponownie wkładamy do miski, dodajemy śmietanę, cukier, sok z cytryny i sól. Dokładnie mieszamy.