ßßß
            
        
Tego keksa wyszukałam w moim starym zeszycie z przepisami.Dotychczas piekłam gowyłącznie na Wielkanoc,jednak apetyt wziął górę,dzięki czemu dumnieprezentuje się na stole okazałe,wyrośnięte, wypełnionebakaliami ciasto :)Potrzebne składniki to:35 dag mąki pszennej, 20 dag cukru,25 dag masła, 5 jajek, 10 ml rumu, pół łyżeczki proszku do pieczenia,45 dag bakalii: rodzynki, kandyzowane owoce, orzechy, migdały,figi, daktyle.Migdały należy sparzyć gorącą wodą a następnie obrać ze skórki.Orzechy posiekać, większe owoce pokroić w paski lub w kostkę.Masło rozpuścić i ostudzić.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać.Jajka utrzeć z cukrem. Cały czas mieszając, dodawać kolejno:mąkę, rum i roztopione masło.Bakalie obtoczyć w mące, dodać do masy.Formę "keksówkę" wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto.Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem.Przeciąć ciasto dość głęboko wzdłuż formy i w szczelinę wlaćodrobinę stopionego masła.Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C .Po wystudzeniu polać lukrem i ozdobić bakaliami.Smacznego :)