Wykonanie
Tego keksa wyszukałam w moim starym zeszycie z przepisami.Dotychczas piekłam gowyłącznie na Wielkanoc,jednak apetyt wziął górę,dzięki
czemu dumnieprezentuje się na
stole okazałe,wyrośnięte, wypełnione
bakaliami ciasto :)Potrzebne składniki to:35 dag
mąki pszennej, 20 dag
cukru,25 dag
masła, 5
jajek, 10 ml
rumu, pół łyżeczki
proszku do pieczenia,45 dag
bakalii:
rodzynki, kandyzowane
owoce,
orzechy,
migdały,
figi,
daktyle.
Migdały należy sparzyć gorącą
wodą a następnie obrać ze skórki.
Orzechy posiekać, większe
owoce pokroić w paski lub w kostkę.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i przesiać.
Jajka utrzeć z
cukrem. Cały czas mieszając, dodawać kolejno:
mąkę,
rum i roztopione
masło.
Bakalie obtoczyć w
mące, dodać do masy.Formę "keksówkę" wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć ciasto.Wierzch posmarować rozmąconym
jajkiem.Przeciąć ciasto dość głęboko wzdłuż formy i w szczelinę wlaćodrobinę stopionego
masła.Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C .Po wystudzeniu polać lukrem i ozdobić
bakaliami.Smacznego :)