Wykonanie
            
Chorowałam na te foremki już od jakiegos czasu i wreszcie je mam :) Od razu musiałam je wypróbować :) Dzisiaj więc zapraszam Was na pyszne 
migdałowe baranki i zajączki z delikatnym aromatem 
rumu ;) Przepis doskonale sprawdzi się również przy pieczeniu tradycyjnej baby wielkanocnej :) Polecam Wam baaardzo :)Składniki:3 
jajka120g 
masła9 łyżek 
cukru1 łyżka esencji waniliowej (klik)3/4 szkl. 
mąki pszennej2/3 szkl. 
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki 
proszku do pieczeniaszczypta 
soli120g zmielonych 
orzechów laskowych (ja użyłam 
migdałów)2 łyżki 
rumuMasło dokładnie utrzeć z 
cukrem. Następnie powoli pojedynczo wbijać 
jajka nie przerywając miksowania (może się zdarzyć że masa na tym etapie lekko się zwarzy - nie ma to większego znaczenia gdyż w dalszej częśći się wszystko ładnie rozprowadzi). Dodać esencję 
waniliową, 
rum, 
sól, 
proszek do pieczenia, wymieszane i przesiane 
mąki oraz 
migdały. Wyrobić dokładnie mikserem ciasto.Foremki rozpiąć, dokładnie natłuścić, wysypać np. 
kaszą manną i spiąć ponownie. Ciasto powoli i delikatnie wlewać łyżką do wysokości ok 3/4 foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez ok. 40 minut. Sprawdzić nakłuwając patyczkiem czy jest gotowe. Po tym czasie wyjąć i pozostawić w formie jeszcze ok 10 minut. Następnie delikatnie odpiąć klipsy i zdjąć obydwie części blaszki. Studzić na kratce. Wystudzone figurki oprószyć 
cukrem pudrem lub polać lukrem. Jesli dół figurki uniemoliwia jej stabilne stanie należy go wyrównać nożem :)Smacznego :)



źródło inspiracji: Poradnik Smakosza na Świąteczne dni nr 3-4/2007