ßßß Cookit - przepis na Zajączek i baranek wielkanocny migdałowy z rumem

Zajączek i baranek wielkanocny migdałowy z rumem

nazwa

Wykonanie

Chorowałam na te foremki już od jakiegos czasu i wreszcie je mam :) Od razu musiałam je wypróbować :) Dzisiaj więc zapraszam Was na pyszne migdałowe baranki i zajączki z delikatnym aromatem rumu ;) Przepis doskonale sprawdzi się również przy pieczeniu tradycyjnej baby wielkanocnej :) Polecam Wam baaardzo :)
Składniki:
3 jajka
120g masła
9 łyżek cukru
1 łyżka esencji waniliowej (klik)
3/4 szkl. mąki pszennej
2/3 szkl. mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
120g zmielonych orzechów laskowych (ja użyłam migdałów)
2 łyżki rumu
Masło dokładnie utrzeć z cukrem. Następnie powoli pojedynczo wbijać jajka nie przerywając miksowania (może się zdarzyć że masa na tym etapie lekko się zwarzy - nie ma to większego znaczenia gdyż w dalszej częśći się wszystko ładnie rozprowadzi). Dodać esencję waniliową, rum, sól, proszek do pieczenia, wymieszane i przesiane mąki oraz migdały. Wyrobić dokładnie mikserem ciasto.
Foremki rozpiąć, dokładnie natłuścić, wysypać np. kaszą manną i spiąć ponownie. Ciasto powoli i delikatnie wlewać łyżką do wysokości ok 3/4 foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez ok. 40 minut. Sprawdzić nakłuwając patyczkiem czy jest gotowe. Po tym czasie wyjąć i pozostawić w formie jeszcze ok 10 minut. Następnie delikatnie odpiąć klipsy i zdjąć obydwie części blaszki. Studzić na kratce. Wystudzone figurki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem. Jesli dół figurki uniemoliwia jej stabilne stanie należy go wyrównać nożem :)
Smacznego :)
źródło inspiracji: Poradnik Smakosza na Świąteczne dni nr 3-4/2007
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/03/zajaczek-i-baranek-wielkanocny-migdaowy.html