Wykonanie
Chorowałam na te foremki już od jakiegos czasu i wreszcie je mam :) Od razu musiałam je wypróbować :) Dzisiaj więc zapraszam Was na pyszne
migdałowe baranki i zajączki z delikatnym aromatem
rumu ;) Przepis doskonale sprawdzi się również przy pieczeniu tradycyjnej baby wielkanocnej :) Polecam Wam baaardzo :)Składniki:3
jajka120g
masła9 łyżek
cukru1 łyżka esencji waniliowej (klik)3/4 szkl.
mąki pszennej2/3 szkl.
mąki ziemniaczanej1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli120g zmielonych
orzechów laskowych (ja użyłam
migdałów)2 łyżki
rumuMasło dokładnie utrzeć z
cukrem. Następnie powoli pojedynczo wbijać
jajka nie przerywając miksowania (może się zdarzyć że masa na tym etapie lekko się zwarzy - nie ma to większego znaczenia gdyż w dalszej częśći się wszystko ładnie rozprowadzi). Dodać esencję
waniliową,
rum,
sól,
proszek do pieczenia, wymieszane i przesiane
mąki oraz
migdały. Wyrobić dokładnie mikserem ciasto.Foremki rozpiąć, dokładnie natłuścić, wysypać np.
kaszą manną i spiąć ponownie. Ciasto powoli i delikatnie wlewać łyżką do wysokości ok 3/4 foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp 180 stopni przez ok. 40 minut. Sprawdzić nakłuwając patyczkiem czy jest gotowe. Po tym czasie wyjąć i pozostawić w formie jeszcze ok 10 minut. Następnie delikatnie odpiąć klipsy i zdjąć obydwie części blaszki. Studzić na kratce. Wystudzone figurki oprószyć
cukrem pudrem lub polać lukrem. Jesli dół figurki uniemoliwia jej stabilne stanie należy go wyrównać nożem :)Smacznego :)
źródło inspiracji: Poradnik Smakosza na Świąteczne dni nr 3-4/2007