Wykonanie
Wczoraj starsza pociecha wrocila z rewelacyjna nowina z przedszkola: Mama, w przedszkolu pieklismy
baranka, chce takiego samego! Oczywiscie zaskoczona bylam i pieczenie przesunelam na dzis. Przede wszystkim musialam poszukac foremki, bo w koncu nie uzywam jej na codzien. Baranek wyszedl przepyszny, a malec zazyczyl sobie na wierzch
mak, tak wiec na
lukier posypalismy sporo
maku i mamy teraz "Czarnego
barana" :) Mamy? Juz prawie nic nie zostalo- trzeba piec jak nic drugiego :)
Baran byl mocno baranio uparty i nie pozwolil sobie "ciachnac" zbyt ladnych zdjec ;) Mimo to: Polecam wam!
Na foremke o pojemosci 0 , 7 l:2
jajka1 lyzka
rumu60 g
maki pszennej60 g
maki ziemniaczanej60 g mielonych orzechow (wzielam mielone
migdaly)100 g
masla100 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowegoszczypta
soli1 i 1/2 lyzeczki
proszku do pieczeniaMiekkie
maslo utrzec na puszysta mase z
cukrem,
sola i
cukrem pudrem. Dodac
jajka i ucierajac dalej dodac
rum oraz
make pszenna, ziemniaczana i mielone
orzechy, oraz
proszek do pieczenia wymieszane ze
soba. Przelozyc do wysmarowanej
maslem foremki. Piec ok. 40 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 160°C)Polukrowac, posypac
cukrem pudrem, oblac polewa itp.
Przepis dodaje do akcji: