ßßß Cookit - przepis na Wielkanocny baranek z ciasta ucieranego

Wielkanocny baranek z ciasta ucieranego

nazwa

Wykonanie

Wczoraj starsza pociecha wrocila z rewelacyjna nowina z przedszkola: Mama, w przedszkolu pieklismy baranka, chce takiego samego! Oczywiscie zaskoczona bylam i pieczenie przesunelam na dzis. Przede wszystkim musialam poszukac foremki, bo w koncu nie uzywam jej na codzien. Baranek wyszedl przepyszny, a malec zazyczyl sobie na wierzch mak, tak wiec na lukier posypalismy sporo maku i mamy teraz "Czarnego barana" :) Mamy? Juz prawie nic nie zostalo- trzeba piec jak nic drugiego :) Baran byl mocno baranio uparty i nie pozwolil sobie "ciachnac" zbyt ladnych zdjec ;) Mimo to: Polecam wam!
Na foremke o pojemosci 0 , 7 l:
2 jajka
1 lyzka rumu
60 g maki pszennej
60 g maki ziemniaczanej
60 g mielonych orzechow (wzielam mielone migdaly)
100 g masla
100 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
szczypta soli
1 i 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
Miekkie maslo utrzec na puszysta mase z cukrem, sola i cukrem pudrem. Dodac jajka i ucierajac dalej dodac rum oraz make pszenna, ziemniaczana i mielone orzechy, oraz proszek do pieczenia wymieszane ze soba. Przelozyc do wysmarowanej maslem foremki. Piec ok. 40 minut w temperaturze 175°C (z termoobiegiem- 160°C)
Polukrowac, posypac cukrem pudrem, oblac polewa itp.
Przepis dodaje do akcji:
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2012/03/Wielkanocny-baranek-z-ciasta-ucieranego.html