Wykonanie
Dzień dobry!Jakie ciasta nieodłącznie kojarzą się Wam ze Świętami?Na pierwszym miejscu pierniczki i pierniki, prawda? Później? Sernik? Makowiec,
strucla makowa lub jeszcze inna wariacja z makiem? Coś jeszcze? Tak! Keks!
Keks wypełniony po brzegi
bakaliami :-).W tym roku postanowiłam przygotować go w wersji mini, w sam raz jeden keks dla jednej osoby, także można go podarować jako jadalny prezent. W szczególności, kiedy dysponujemy eleganckimi, świątecznymi foremkami, w których możemy go upiec :-).Zapraszam!Składniki:170 g
mąki pszennej150 g
cukru150 g
masła (roztopionego)3
jajka100 g mieszanki
rodzynek,
moreli,
żurawiny,
wiśni kandyzowanych (lub innych
suszonych owoców, większe kroimy drobno)50 g mieszanki
orzechów np. laskowych i
migdałów2 łyżki
wiśniówki (może być też inny
alkohol np.
rum)1 łyżeczka domowego ekstraktu
waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soliWykonanie:
Mieszankę suszonych owoców zalewamy
wiśniówką, pozostawiamy na około pół godziny, co jakiś czas mieszamy.
Masło wlewamy do miski, dodajemy
cukier,
jajka, mieszamy dokładnie trzepaczką (lub mikserem jeśli ktoś woli). Następnie dodajemy przesianą
mąkę z proszkiem,
sodą, szczyptą
soli, ekstrakt, dalej mieszamy.Na koniec dodajemy
bakalie, dokładnie mieszamy.Foremki na mini keksy wypełniamy do połowy
ciastem (max. do 3/4, ciasto bardzo rośnie) i pieczemy ok. 20-25 minut w 180 st.
Keks można oczywiście upiec w dużej formie, ale należy odpowiednio wydłużyć czas pieczenia.Po ostygnięciu oprószamy
cukrem pudrem, lukrujemy lub pakujemy ozdobnie na prezent.
Smacznego!