ßßß
            
        
Na ciastosok z 1/2 cytrynysok z 1/2 pomarańczy2 jabłka ok 300 g - nie obierać,usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach400 g mąki pszennej samorosnącej*200 g cukru pudru250 g masła, jeżeli płynne jak u mnie wystarczy 200 g4 jajka po 65 g każde - oddzielić żółtka od białektortownica śr. 26cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i obsypać zmielonymi otrębami lub bułką tartąStarte jabłka połączyć z sokiem z cytryny i pomarańczy.Masło utrzeć, dodając kolejno, małymi porcjami cukier puder i żółtka.
Następnie domieszać jabłka.
Na górę przesiać mąką i starannie wymieszać. Ubić białka na sztywno i połączyć z masą.
Możecie użyć miksera ustawiając obroty na najniższe i miksować do momentu uzyskania jednolitej masy. Przełożyć do tortownicy.
Piec ok. 1 godz. w 180°C z termoobiegiem we wcześniej nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu, ostrym nożem odkroić ciasto od obręczy tortownicy. Otworzyć i ostrożnie zdjąć obręcz. Po wystudzeniu, przeciąć wzdłuż na 2 blaty.Na krem jabłkowy5 jabłek ok 700 g - obrać, usunąć gniazda nasienne6 żółtek400 ml mleka (u mnie 0% tłuszczu )150 g cukru15 g żelatynyJabłka pokroić, zasypać połową cukru, zalać 100 ml wody i rozgotować. Zmiksować.Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem. Naczynie z żółtkami wstawić do garnka z wrzątkiem i wlewać do żółtek gorące mleko, stale ubijając, aż masa zgęstnieje. Ostudzić, domieszać masę jabłkową oraz namoczoną i podgrzaną w 4 łyżkach wody, żelatynę. Wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.PrzekładamyJeden blat ułożyć na spodzie od tortownicy, założyć obręcz. Rozprowadzić krem, docisnąć drugim blatem, wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.Do ozdobymałe bezy przygotowane według tego przepisu - KLIK600 g świeżych owoców - truskawki, jagody, czereśnie, maliny300 g śmietanki kremówki100 g cukru pudru250 g serka mascarponekilka cząstek czekoladysrebrne kulki cukroweŚmietankę ubić z cukrem, domieszać mascarpone. Rozprowadzić na całym torcie. Ozdobić.Moja propozycjaNa krawędzi ułożyć małe bezy,
w środku jagody, maliny, oraz przekrojone czereśnie bez pestek. Ozdobić cukrowymi kulkami.Bok przybrać czereśniami, dociskając delikatnie do kremu. Wstawić do lodówki na ok 1 godzinę.
Przed podaniem truskawki zamoczyć w rozpuszczonej czekoladzie i ułożyć na górze.
Słodkiego objadania życzy!Violaautorka przepisu
* Pszenna mąka samorosnąca (self-raising flour)- jest to zwykła mąka pszenna z dodatkiem środków spulchniających, którą możecie przygotować sami w domu. Na 150 g mąki, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.