Wykonanie
Jak Wam się podoba pomysł zjedzenia dziś sphagetti a`la carbonara z pysznym, mięciutkim sosem, który zawiesiście trzyma się makaronu? Wszystko jest gładkie, kremowe i delikatne, a gdzieniegdzie można się natknąć na słodkiego
pomidorka...pachnie i wygląda bosko a do tego jest to oszukane, odchudzone tradycyjne danie, którego nie musicie sobie odmawiać podczas diety! A więc?SPAGHETTI a`la CARBONARASkładniki na 2 porcje
Makaron wybieracie takiego rodzaju jaki możecie aktualnie jeść. U mnie z
mąki durum. Suchego około 150g.5
suszonych pomidorów odciśniętych z
oliwyJedna nieduża
cukinia60g
serka mascarpone60g
jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki
skrobi kukurydzianejPieprz,
sól,
kolendra świeża
Ser starty typu
chedar lub
parmezan - oczywiście według uznania
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente.
Cukinię ścieramy na małych oczkach. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojone
pomidory, dorzucamy
cukinię i doprawiamy
solą,
pieprzem i posiekanymi listkami
kolendry. W miseczce miksujemy
serek i
jogurt aby się połączyły.
Skrobię rozrabiamy w niewielkiej ilości
wody (około 2 łyżki). Odcedzony
makaron wsypujemy do garnczka, a na niego dajemy zawartość patelni i rozmieszany
serek. Mieszamy szybko i podpalamy pod garnczkiem ogień. Teraz nie możemy doprowadzić do wrzenia i wlewamy
wodę ze
skrobią. Mieszamy energicznie, piprzymy znów do smaku. Tuż przed wrzeniem wyrzucamy całość do dużego półmiska. Gotowe.
Jestem zakochana w tym, nie bójmy się użyć tego słowa - "ściemnionym" spaghetti carbonara :) Zamiast
boczku użyłam
pomidorów, a sos przygotowałam z mieszanki
serka i zagęściłam odrobiną
skrobi. Nie ma tu dużo tłuszczu, bo brak
śmietany,
oliwy,
masła czy
żółtek, którymi standardowo zagęszcza się sosy.Polecam dobrze popieprzyć, bo potrawa jest delikatna, lekka, aksamitna i przesmaczna :)SMACZNEGO SIOSTRY!