Wykonanie

Miała być szarlotka z
kaszy jaglanej, a powstał deser.
Kasza przybiera konsystencję kluskowatą i dlatego nie powinno być jej na spodzie zbyt dużo. Następnie
jabłka i kruszonka z
amarantusa. Jeśli odjąć
kaszę jaglaną - otrzymujemy idealne crumble bez
mąki! Przepis wart zapamiętania i wypróbowania - polecam!Składniki400g
kaszy jaglanej ugotowanej na słodko15g mazeiny lub
mąki ziemniaczanejJajkoŁyżeczka
kurkumyŁyżeczka
cynamonu5 kropel
stewiiKilogram
jabłekŁyżka ekstraktu z
waniliiŁyżka
cynamonu2
białka2 łyżeczki
cukru pudru z
ksylitolu70g
mąki z
amarantusa2
żółtka2 łyżki
cukru pudru z
ksylitolu
Przygotowanie
Kaszę gotuję na słodko. Suchej ok dwie filiżanki. Stosunek
wody do
kaszy 2:1. Do
wody dodałam
kurkumę,
cynamon i
stewię. Po ugotowaniu studzimy i mieszamy z mazeiną i
jajkiem.
Jabłka obieramy, ścieramy na dużych oczkach, lekko przesmażamy z
przyprawami -
wanilią i
cynamonem. Gdy
jabłka sa kwaśne musimy je osłodzić. Ja robię ze słodkich.
Mąkę z
amarantusa mieszamy z
żółtkami i pudrem, zagniatamy na kulkę i wkładamy do lodówki.Foremkę wzięłam tym razem blaszaną i wysmarowałam ją
olejem kokosowym. Na spód wyłożyłam
kaszę jaglaną,
potem jabłka, następnie ubiłam 2
białka z
cukrem pudrem i rozłożyłam pianę. Na koniec starłam kruszonkę z
mąki amarantusowej na tarce.Pieczemy 40-50 minut, na 180*, wyjmujemy ciasto gdy kruszonka już się zrumieni.Jemy ostudzone.

Biała
mąka odchodzi do lamusa, a wszyscy są świadomi tego, że jest to produkt nie tylko zupełnie pozbawiony wartości odżywczych, ale również wysoko przetworzony i wysokokaloryczny.Efekt jest taki, że po spożyciu białej
mąki automatycznie wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminy i
sole mineralne. Zwróćmy uwagę, że biała
mąka to praktycznie wyłącznie wysoki indeks glikemiczny oraz same kalorie.Wiele osób eliminując gluten z diety, zauważa zanik swoich uporczywych dolegliwości takich jak
bóle stawów, nadciśnienie, wysoki poziom
cukru we
krwi. A to właśnie może powodować gluten.W I
serii moich poradników rozprawiam się z produktami, które na pewno nie służą naszemu zdrowiu!W poradniku „Moja Kuchnia bez
mąki i glutenu” jest to gluten.W poradniku "Słodkie ciasta i desery na diecie" jest to
cukier.Zapraszam do zapoznania się z fragmentami ;)

SMACZNEGO SIOSTRY!