ßßß Cookit - przepis na Antipasto czyli mini tarta z figą i pomidorami

Antipasto czyli mini tarta z figą i pomidorami

nazwa

Wykonanie

Ochota na figę przyszła znienacka...
stragan był, figi były to i okazja do zrobienia pysznej,
zdrowej tarty się nadarzyła i oto jest!
Tarta zdrowa, kolorowa, z dużą ilością glukozy, fruktozy i pektyny.
Nie wiem czy wiecie, że....
figa ma ogromną ilość magnezu, potasu i soli mineralnych,
jest dawką energii z powodu dużej ilości cukru ale również ma działanie
przeciwnowotworowe dzięki silnych właściwości antyoksydacyjnych.
Pierwsi ludzie z raju- tak wyczytałam
używali liści fig jako okrycie...to tak by ukryć wstyd- kto by go dzisiaj ukrywał :-)
Ja zapraszam was do tartaletek, które nie dosyć, że są lekkie jak piórko
to jeszcze wyborne w smaku i bardzo proste w wykonaniu.
mojego przepisu
Składniki: na 8 sztuk
1 opakowanie ciasta francuskiego
2 pomidory
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
2 jędrne figi
sól, pieprz (użyłam kolorowego)
wiórki twardego sera pecorino
listki rozmarynu
jajko
Przygotowanie:
Ciasto francuskie powinno być w temperaturze pokojowej, inaczej
przy wałkowaniu będzie się kruszyć.
Rozwałkować minimalnie ciasto,
podzielić je na 8 kwadratów.
Zawinąć każdy brzeg do środka, posmarować rozbełtanym jajkiem.
Zmieszać jogurt ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem,
nałożyć duży kleks na każdym kwadracie,
poukładać na przemian pokrojone w plastry pomidory z figą,
posypać rozmarynem, piec 20 minut w temperaturze 160' lub do zrumienienia.
Po wyciągnięciu z piekarnika posypać jeszcze odrobiną świeżego rozmarynu
oraz serem pecorino.
Smacznego!
Przepis dodaję do konkursu:
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/10/mini-tarta-z-figa-i-pomidorami.html