Wykonanie
Ochota na
figę przyszła znienacka...stragan był,
figi były to i okazja do zrobienia pysznej,zdrowej tarty się nadarzyła i oto jest!
Tarta zdrowa, kolorowa, z dużą ilością glukozy, fruktozy i pektyny.Nie wiem czy wiecie, że....
figa ma ogromną ilość magnezu, potasu i
soli mineralnych,jest dawką energii z powodu dużej ilości
cukru ale również ma działanieprzeciwnowotworowe dzięki silnych właściwości antyoksydacyjnych.Pierwsi ludzie z raju- tak wyczytałamużywali liści fig jako
okrycie...to tak by ukryć wstyd- kto by go dzisiaj ukrywał :-)Ja zapraszam was do tartaletek, które nie dosyć, że są lekkie jak piórkoto jeszcze wyborne w smaku i bardzo proste w wykonaniu.

mojego przepisuSkładniki: na 8 sztuk1 opakowanie
ciasta francuskiego2
pomidory4 łyżki
jogurtu naturalnego1 łyżka kwaśnej gęstej
śmietany2 jędrne
figisól,
pieprz (użyłam kolorowego)wiórki
twardego sera pecorinolistki
rozmarynujajkoPrzygotowanie:
Ciasto francuskie powinno być w temperaturze pokojowej, inaczejprzy wałkowaniu będzie się kruszyć.Rozwałkować minimalnie ciasto,podzielić je na 8 kwadratów.Zawinąć każdy brzeg do środka, posmarować rozbełtanym
jajkiem.Zmieszać
jogurt ze
śmietaną, doprawić
solą i
pieprzem,nałożyć duży kleks na każdym kwadracie,poukładać na przemian pokrojone w plastry
pomidory z
figą,posypać
rozmarynem, piec 20 minut w temperaturze 160' lub do zrumienienia.Po wyciągnięciu z piekarnika posypać jeszcze odrobiną świeżego
rozmarynuoraz
serem pecorino.Smacznego!Przepis dodaję do konkursu: