Wykonanie
Jest lato kochani:), a jak człowiek ma już trochę słońca i piękną pogodę za oknem to się rozleniwia i zapomina o obowiązkach. Przepraszam wszystkich czytelników za brak nowych wpisów i szybko postaram się to nadrobić.Dziś postanowiłam podzielić się przepisem zainspirowanym moimi rodzinnymi stronami.
Mowa tu o "niedzielnej"
sałatce z
jajkami i słodką
śmietaną. Dlaczego niedzielna? Otóż pojawiała się ona często w moim rodzinnym domu, w okresie wiosenno - letnim, jako dodatek do niedzielnego obiadu.Ja lubię ją jednak bardziej w wersji z kwaśną
śmietaną bez dodatku
cukru. Tak jak moja mama ja zawsze przyrządza:). Dodatkowo
rzodkiewki i
pomidory dodają
sałatce więcej koloru...Serdecznie polecam:)
Składniki:kilka listków
sałaty1 duży
pomidorokoło 5
rzodkiewek1 do 2
jajek ugotowane na twardo2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego lub kwaśnej
śmietanysól i
pieprz do smakuWarzywa myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Sałatę rwiemy na kawałki,
pomidora kroimy w kostkę,
rzodkiewki w plasterki.W miseczce wykładamy
sałatę lekko prószymy
solą i mieszamy. Następnie układamy kawałki
pomidora i
rzodkiewki.Po wierzchu polewamy
jogurtem lub
śmietaną, posypujemy
solą i świeżo zmielonym
pieprzem.Podajemy jako dodatek do drugiego dania lub samodzielne danie. U mnie często pojawia się na śniadanie bądź kolację:)Smacznego...