ßßß Cookit - przepis na Grillowana cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach

Grillowana cukinia faszerowana krewetkami w pomidorach

nazwa

Wykonanie

Takie cukinie jadłam będąc w Egipcie, w tym przepisie brakuje tylko kuminu. Nie użyłam go celowo by poznać smak prezentowanego sosu, który znalazłam tu
Krewetki mogłabym jeść i jeść więc taka nadziewana cukinia bardzo przypadła mi do gustu i muszę przyznać, że jest banalnie prosta w przygotowaniu. Będąc w Egipcie jadałam prawie, że dania wegetariańskie. Smakowały mi niezwykle pomidory faszerowane czosnkiem, ich smak pamiętam do dziś, bakłażany zapiekane z serem, który był bardziej słony niż słony i nie miał nic wspólnego z fetą chociaż gdyby takie zrobić feta wcale nie byłaby zła. Cukinie przyniosła mi wczoraj mamusia, mam jeszcze dwie sztuki więc wyskrobię jakiś przepis i dokonam kolejnego kulinarnego cudu bo ten dzisiejszy to nieziemsko pyszne danie, które bardzo polecam i oczywiście zaliczam do leniwego sierpniowego gotowania.
Przyznam się, że zjadłam cukinię na śniadanie :-) Smacznego!
Składniki: 2 porcje:
1 cukinia o wadze około 430 g
230 g (około 10 sztuk) surowych krewetek Black Tiger 1 łyżka sosu rybnego
1 ząbek czosnku dodałam 3 ząbki
1 płaska łyżeczka cukru
2 łyżeczki startego imbiru pominęłam
skórka starta z 1/2 limonki
1/4 szklanki orzechów nerkowca (lub orzeszków ziemnych)
1 średni pomidor dodałam z puszki 2 pomidory
3 długie, większe i łagodne papryczki chilli ja dodałam tylko jedną
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Cukinię przekroić wzdłuż na pół, farsz ze środka ponacinać nożem w kratkę, oprószyć solą, pieprzem i wysmarować oliwą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i piec przez 35 minut ja grillowałam . Cukinię przestudzić i łyżeczką wyjąć farsz pozostawiając około 1 cm brzeg. Nie wyłączać piekarnika. W międzyczasie przygotować krewetki: obrać z pancerzy, oderwać głowy i ogonki, wyjąć ciemne jelito wzdłuż tułowia, opłukać i osuszyć. Pokroić na kawałeczki, wymieszać z sosem rybnym, drobno startym czosnkiem, cukrem, imbirem, skórką z limonki. Orzeszki posiekać i lekko zrumienić na suchej patelni. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i usunąć sok oraz nasiona. Miąższ pokroić w kosteczkę. Papryczki przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona. Dwie papryczki drobno posiekać, jedną pozostawić w całości. Na patelnię włożyć posiekane papryczki wraz z 1 łyżeczką oliwy, smażyć mieszając przez około pół minuty, dodać pomidory oraz wydrążoną i posiekaną cukinię, doprawić lekko solą. Wymieszać i zredukować o połowę sos smażąc na większym ogniu przez około 1 - 2 minuty. Dodać krewetki i mieszając obsmażyć chwilkę aż zmienią kolor z szarego na różowy. Wymieszać i gdy farsz będzie jeszcze wilgotny dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wymieszać i zagotować. Zdjąć z ognia, skropić sokiem z 1/4 limonki. Cukinię wypełnić farszem z patelni, położyć połówki papryczki, posypać orzeszkami i zapiekać 15 minut. W międzyczasie ugotować makaron lub ryż. Do naczynia z cukinią włożyć makaron lub ryż, skropić obficie sokiem z limonki i posypać miętą.
Dodaję ten przepis do akcji
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/08/grillowana-cukinia-faszerowana.html